Снимка: архив, Reuters
fallback

Притиснати от рекордната безработица и привлечени от обещанията за богата реколта, все по-голям брой местни безработни участват тази година в началото на гроздобера в Испания на вулканичните земи на остров Тенерифе, един от Канарските острови, предаде Франс прес.

"Не е моята професия, но поне е работа, и то на открито", отбелязва Алехандро Гарсия, докато реже с лозарска ножица узрелите гроздове в лозето в Бодегас Марба близо до крайбрежното село Техина, в североизточната част на Тенерифе.

Този 45-годишен жител на Канарските острови е родом от съседното село Такоронте и 15 години е работил в сладкарница, преди да бъде съкратен преди две години. Той се надява да открие своя специализирана сладкарница за традиционни десерти, но засега гроздоберът е единствената работа, която е намерил.

Официално над една четвърт от испанците са безработни (26,26 на сто), докато на Канарските острови този процент скача до 33,7 процента.

Управителят на лозето Доминго Мартин Крус изтъква, че тази година има по-малко имигранти за полска работа.

Тази година гроздоберът на архипелага, чийто сезон започва най-рано в Испания, се очертава добър, което би трябвало да позволи на шестте големи местни винопроизводители да приберат повече реколта в сравнение 2012 година.

Общо от лозята на Канарските острови се очаква реколта от 6 милиона тона грозде, което е с 1,5 милиона повече от миналата година, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

pepatilena

преди 10 години

Не капиталът, а банковата система. Капиталът - това са оборотните средства на всяко мероприятие. Банките създават виртуален капитал и печелят от него, без да могат да овладеят последствията, защото е виртуален. парите не пречат на никого. Те са инструмент и помагат за развитието. За да можеш да работиш са нужни машини. За тях трябва капитал. Прегледай си или ценностите или терминологията.

1

Анонимен

преди 10 години

капиталът ше довърши света

fallback