Снимка: архив, Булфото

Нов пакет от мерки, насочени към укрепване на единния пазар в областта на далекосъобщенията в ЕС, ще представи през септември заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

Потребителите на мобилни телефони в Европейския съюз са изправени пред огромни разлики в цените на едни и същи услуги в отделните страни, коментират от Еврокомисията.

Разликата в цената на националните телефонни обаждания в мобилната мрежа между Литва, където разговорите са най-евтини, и Холандия, където са най-скъпи, е в размер на 774%.

Тези разлики в цените не могат да бъдат обосновани с разлика в качеството на услугите, разлики в размера на разходите за предоставяне на услугата или с разликите в покупателната способност на потребителите в отделните страни.

"Както става ясно от тези данни, наличието на 28 национални телекомуникационни пазара в Европа днес не предоставя на потребителите ползите, които би им осигурил един общ пазар. От съществено значение е за целия ЕС да се напредва бързо по пътя към изграждане на един истински единен пазар и един наистина свързан континент“, коментира Нели Крус.

При други категории основни стоки и услуги на единния европейски пазар съществуват много по-малки разлики в цените. Например литър мляко струва между 0,69 евро и 0,99 евро навсякъде в ЕС – разлика в цената от 43%. При покупката на iPad например, разликата в цената е едва 11% между отделните страни.

България е на 24-то място по цена на мобилните услуги, според статистиката на ЕК за цените в страните членки през 2011 г. По-евтини са разговорите в Латвия, Румъния и Литва.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase