Силвио Берлускони. Снимка: архив, Reuters

Решението на Върховния касационен съд по делото срещу Силвио Берлускони показа, че Италия е правова държава и в нея има разделение на властите. Касационният съд най-после доказа, че законът в Италия е еднакъв за всички. За да се стигне дотук обаче, трябваше да минат 10 години на разследвания, съдебни препятствия, дълги процеси, злоупотреби с властта и закони по мярка за Силвио Берлускони. Това пише италианският вестник "Република" по повод потвърдената присъда на бившия италиански премиер от 4 години затвор за данъчна измама.

Потвърждаването на осъдителната присъда на Берлускони по делото "Медиасет" за данъчни измами за милиони евро е водеща тема за всички италиански вестници.

Вестник "Стампа" се спира върху първите реакции на италианските политици. Президентът Джорджо Наполитано заяви, че уважава решението на съда. Премиерът Енрико Лета припомни, че сега на първо място стоят интересите на страната. Коалицията му е застрашена обаче от разпадане заради присъдата.

Още по темата

Заместник-министърът на държавната администрация Микаела Бианкофиоре, която е от партията на Берлускони, вече заплаши да подаде оставка в знак на солидарност с бившия премиер. Партията на Берлускони "Народ на свободата" е бясна от решението на съда. Ликува лидерът на "Движение 5 звезди" Бепе Грило, за когото присъдата е политическа смърт за Берлускони.

Вестник "Унита" посочва, цитирайки Бепе Грило, че решението на съда е като падането на Берлинската стена. Вестникът отбелязва и че чакането на това решение е било за журналистите като чакането на раждането на британското кралско бебе Джордж.

Като "обезглавяване на демокрацията" определя присъдата в. Джорнале", собственост на брата на Берлускони – Паоло Берлускони.

Вестник "Соле вентикуатро оре" посочва, че акциите на медийната империя на Берлускони Медиасет са паднали на борсата с 2,9 процента.

Решенето на съда има три последствия, отбелязва в. "Фато куотидиано". След 20 години на заобиколни пътища, заплахи, натиск и срамни закони, написани за един единствен човек, Берлускони беше осъден. Така за първи път Касационният съд отсъди, че законът е еднакъв за всички в Италия. В политически план всички съюзи ще се разпадат, правителството между левицата на Лета и десницата на Берлускони може и да оцелее, но ще бъде като ходещ мъртвец, посочва вестникът.

Самият Берлускони определи като "лишено от всякакво основание" решението на Върховния касационен съд, с което се потвърждава присъдата му от 4 години затвор за данъчна измама и подчерта, че ще продължи да се занимава с политика, предаде Франс прес.

"Това осъждане е лишено от всякакво основание и ще ме лиши от свободата ми и от политическите ми права", заяви Берлускони във видеообръщение и каза, че е жертва на "безпрецедентен съдебен тормоз".

"Трябва да продължим да се борим, да се занимаваме с политика, за да извършим всички необходими реформи, на първо място тази на съдебната система", заяви той.

Адвокатите на Берлускони заявиха, че присъдата му е несправедлива. Според тях "има много солидни поводи и юридически аргументи да се постигне пълно оневиняване".

"Ще направим оценка и ще предприемем всякаква нужна инициатива, включително сезиране на европейските инстанции, за радикална промяна на тази несправедлива присъда", обявиха адвокатите Франко Копи и Николо Гедини пред италианската агенция Анса, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase