Снимка: БТА, архив
fallback

 През миналата година у нас е имало около 815 хиляди млади хора на възраст 15-24 години, от които 178 хиляди са били наети на работа, 70 хиляди са били безработни, а 567 хиляди са били икономически неактивни, сочат данни от анализ на Евростат за безработицата в ЕС-28 сред хората на възраст 15-24 години.

Като цяло младежката възрастова група 15-24 години в ЕС е била 57.5 милиона души, от които 18,8 милиона са били работещи, 5,6 милиона са били безработни, а 33 милиона са били икономически неактивни, отчита европейската статистика.

Големият брой неактивни млади хора в тази възраст се обяснява главно с факта, че много от тях все още не участват активно в образователните програми или преждевременно са прекратили образованието си, сочи европейската статистика.

Младежката безработица в ЕС-28 е била 23 на сто или повече от двама на десет млади хора на пазара на труда са били безработни.Най-висока в рамките на Евросъюза е била младежката безработица в Гърция - 55 на сто, Испания - 53 на сто, Хърватия - 43 на сто, Португалия - 37,7 на сто, Словакия - 34 на сто.

За България равнището на младежката безработица на възраст 15-24 години е отчетено на 28 на сто. Близо до това равнище са страни като Унгария /28,1 на сто/ и Латвия /28,4 на сто/, Литва и Полша - 26 на сто и др.

Най-ниско ниво на младежката безработица е регистрирано в Германия - 8 на сто, Австрия - 8,7 на сто, и Холандия - 9,5 на сто.

Според анализа на Евростат от 18,8 милиона млади хора, които са били наети на работа - 6,7 милиона са работили и учили едновременно, а 12,1 милиона души - са напуснали сферата на  образованието.

От безработните 5,6 милиона млади европейци - 1,3 милиона са били в сферата на образованието в някаква степен, а 4,3 милиона са били напуснали образованието.

От 33 милиона икономически неактивни европейци на възраст 15-24 години - 29 милиона са били в различна степен в сферата на образованието, а 4 милиона окончателно са прекъснали  обучението си.

Европейската статистика отчита тревожна тенденция делът на младите хора в областта на образованието постепенно да се понижава с увеличаване на възрастта, тъй като те порастват и се  вливат в пазара на труда, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Мей-мей

преди 10 години

Друг проблем на съвременния свят,който всички избягват да коментират, е че при навлизащата автоматизация на производсвото,просто има нужда от по-малко работущи хора,и държавите трябва да провеждат специална политика по заетостта.но в България всички управлямащи са прекалено заети да крадат.

22

Мей-мей

преди 10 години

Ама то не може хем да задължавате възрастните да работят до смъртта си хем да се освободят работни места.Когато Маргарет Тачър дойде на власт,за една нощ задължи всички,коити имат или възраст или стаж да се пенсионират,и освободи 100 000работни места.Друг е въпроса за мизерните пенсии и за обрулената пенсионна система.

21

stoneg

преди 10 години

Икономиката на БГ е съсипана от Б К П то и нейните убавци който и днес в този ден и час продължават да я закопават Точка.

fallback