Джон Кери. Снимка: Reuters

Почти всички правителства, а не само САЩ, извършват множество дейности, за да бранят своите интереси и сигурност, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, отговаряйки за пръв път на обвиненията, че Вашингтон е шпионирал Европейския съюз и други свои съюзници, предаде Ройтерс.

ЕС настоятелно поиска САЩ да обяснят информация, появила се в германско списание, че Вашингтон е шпионирал институциите на съюза.

По-късно вчера британският в. "Гардиън" на свой ред съобщи, че обект на американски шпионаж са били и неевропейски съюзници на Вашингтон като Япония, Южна Корея и Индия. Тези твърдения поставиха в неловко положение Кери, който днес пристигна в Бруней за азиатска конференция по сигурността.

Кери потвърди, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън е повдигнала въпроса пред него на срещата им в Бруней, но не съобщи подробности за разговора, а каза, че трябва да се запознае по-детайлно с твърденията в печата.

Още по темата

Всяка страна по света, която поддържа международни отношения и се грижи за националната си сигурност, извършва множество дейности в защита на националната сигурност, а за това допринася всякакъв вид информация. Знам само, че това не е нещо необичайно за много страни, каза на пресконференция Кери.

По-рано Франс прес съобщи, че американският държавен секретар е заявил пред първия дипломат на ЕС Ащън, че търсенето на информация за други страни не е нещо необичайно.

Някои висши представители на ЕС отбелязаха, че преговорите по споразумението за свободна търговия между Вашингтон и ЕС би трябвало да бъдат отложени, докато американската страна не даде разяснение.

Онзи ден сп. "Шпигел" разкри, че Американската агенция за национална сигурност (АНС) е шпионирала представителствата на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и централата на Европейския съвет в Брюксел.

Пред френското радио "Франс-2" председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че САЩ са минали границата. Винаги съм смятал, че диктатури, авторитарни режими се опитват да подслушват. . ., но подобни мерки сега се практикуват от съюзник, от приятел, което - ако е вярно - е шокиращо, каза той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase