Снимка: Булфото
fallback

Осигуряването на работа на младежите, кредитирането на предприятията и бюджетът на ЕС до 2020 г. ще бъдат основните теми на започващото днес в Брюксел двудневно заседание на европейските държавни и правителствени ръководители.

В поканата си до участниците в срещата председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отбелязва, че една от целите е намаляването с решителни действия на броя на незаетите младежи, включително чрез разширяването на възможностите те да намират работа извън своята родина. По въпроса за кредитирането на малките и средните предприятия той посочва, че сред най-важните мерки е повишаването на европейската конкурентоспособност и предприемането на структурни реформи в обществените финанси, пише БТА.

Довечера Европейският съвет ще обсъди издадените от Европейската комисия през май препоръки към всяка от държавите в ЕС за тази година. За България ЕК препоръча въвеждането на цялостна данъчна стратегия, постепенното премахване на възможностите за ранно пенсиониране, приемане на закон за училищното образование, намаляване на бюрокрацията, ускорено усвояване на фондовете на ЕС, укрепване на независимостта на националните регулаторни органи и създаването на прозрачен пазар на едро за електричество и природен газ.

Утре Европейският съвет ще обсъди Икономическия и валутен съюз, както и въпроса с разширяването на ЕС на фона на предстоящото от 1 юли присъединяване на Хърватия към Общността.

Възможно е да бъде потвърдено решение за определяне на дата за начало на преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС, както и за откриване на преговори за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово. В срещата България е представена от премиера Пламен Орешарски, който ще бъде придружаван от министъра на финансите Петър Чобанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

webmaster

преди 10 години

Като почнта да работят вместо да висят по площади и кафета ще се реши пробпема с малдежката безработица. Работа има колкто искаш. *** обаче искат да работат 3 часа за 3 бона заплата :)

11

защото сме социалсти

преди 10 години

Младежката безработица не е проблем, а естествено последствие на взривообразно нарастващата популация на неевропейци в Европа.

10

vesko02

преди 10 години

У нас тя намалява,младите се изнасят от държавата.

fallback