По време на нападението в Италия. Снимка: БТА
fallback

Италия се върна към реалността, пише в. "Кориере дела сера" по повод създаването на невижданото за Италия широко коалиционно правителство, включващо представители на левицата, центъра и десницата. Енрико Лета е архитект на правителствена коалиция, която слага край на 20 години на враждебно противопоставяне в политиката, допълва изданието, цитирайки италианския президент Джорджо Наполитано.

Кабинетът на Лета е първият опит за политическо помирение в Италия, пише БТА. Разбира се, Силвио Берлускони печели по точки, защото има повече министри, докато Демократическата партия е по-слабо представена, но истината е, че всички политически сили се отказаха от нещо.

Изданието посвещава и специален фоторепортаж на седемте министърки на Лета - рекорден брой жени в италианско правителство. Вестникът естествено обръща внимание и на трагичния инцидент, белязал полагането на клетва на кабинета - стрелбата, открита от 49-годишния Луиджи Преити пред двореца "Киджи", където е седалището на Министерския съвет. Преити е казал, че със 6-те си изстрела е искал да заличи политиците, от които бил недоволен, което илюстрира каква нужда от промяна има страната.

Мъжът, описван като душевно нестабилен, рани обаче двама карабинери, единият от които сега може да остане инвалид, рани и бременна жена. Нападателят е безработен, разведен и е имал първоначално намерение да се самоубие. Според партията на Берлускони "Народ на свободата" и Бепе Грило това насилие трябва да накара политиците да се замислят какво е провокирало такава омраза и отчаяние. В. "Стампа" пише, че близките на нападателя са поискали извинение за действията му, а бившата му съпруга е била потресена.

За новото правителство "Стампа" посочва, че то символизира раждането на ново политическо поколение в Италия - последица от суровата реч на Джорджо Наполитано, произнесена пред парламента след преизбирането му.

В. "Република" посочва по повод нападението от вчера, че нападателят е от онова италианско поколение безработни, принудени да се върнат да живеят с родителите си. По повод новия кабинет вестникът съобщава любопитен факт. На церемонията по полагане на клетва хора от екипа на екипът на президента се чудели как точно се произнася името на Сесил Киенж, новата министърка на интеграцията и имиграцията, която е доминиканка по произход.

Oще по темата

В. "Джорнале" се спира върху реакцията на привържениците на Движение 5 звезди на вчерашния атентат. В блога на Бепе Грило се появиха доста разнородни коментари. В един се посочваше, че както винаги нападателят е атакувал невинни хора, а не политиците, в друг пишеше, че ако не било движението на Грило да канализира гнева на хората, подобна драма щяла да се случи много по-рано, а трети коментар просто препоръчваше следващия път изстрелите да са по-точни. Всичко това принуди Грило да направи изявление, че подкрепя силите на реда и да се дистанцира от коментарите.

За стрелбата пише и "Унита". Виторио Бертола, представител на Движение 5 звезди и общински съветник от Торино, предизвика истинско възмущение, като заяви, че милиони италианци вчера са съжалили, че нападателят не е убил поне един министър. Вестникът посочва, че стрелбата при всички случаи трябва да накара италианците да се замислят за причините, довели до подобна драма.

В. "Соле вентикуатро оре" представя кратки портрети на министрите на Лета, на нападателя, но и на най-тежко ранения карабинер - Джузепе Джангранде, за който има съмнение, че може да остане инвалид. Той също е имал повод за отчаяние, подобно на нападателя - преди два месеца съпругата му е починала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

До Луд

преди 11 години

То ще е егати благото, ако БСП и ГЕРБ управляват в коалиция....

5

кк

преди 11 години

И в Германия мислехме, че коалицията между ХСС и ХСД ще е от ден до пладне, но след 4 г. коалиция, Германия се чувства прекрасно. И в Италия им писна от боричкане и противопоставяне. В политиката трябва вече да влизат хора с подчертана коалиционна култура. Или както казва Мернел : "В името на Германия съм готова да работя и с дявола." За съжаление в България все още работим за себе си, а не за България. Не знаем какво сме и не можем да се разберем какво искаме да бъдем. В това ни е трагедията.

4

дедо Ташунко

преди 11 години

Това правителство на орел, рак и щука ще изкара до пладне.

fallback