Меркел се опитва да накара Камерън да не се подава на евроскептицима. Снимка: БТА

В момент, в който германската канцлерка Ангела Меркел се опитва да убеди гостуващия й в германски замък британския премиер Дейвид Камерън да не се поддава на евроскептицизма, обхванал редиците на неговата партия, германската столица Берлин се готви да се поддаде на евроскептичното изкушение, отбелязва Франс прес.

Утре в Берлин ще бъде учредена нова политическа формация, наречена Алтернатива за Германия. Новата партия ще се опита да привлече избирателите, почувствали се изоставени от традиционните политически сили в момент на икономическа криза, пише БТА.

Политическата сила ще сърфира върху вълната на евроскептицизма ище се опита да извлече дивиденти от все по-нарастващия гняв на германците, че са принудени да плащат за грешките на други европейци посредством обременяващи спасителни планове.

Алтернатива за Германия всъщност се зароди преди два месеца и вече има федерации в четири германски провинции. Оглавявана е засега от Бернд Луке, преподавател по икономика от Хамбургския университет. Ръководството на партията се надява утре на конгреса да дойдат 1500 души и твърди, че вече има 7500 членове и дарители.

Според собствени статистики, 10 процента от членовете на Алтернатива за Германия са бивши членове на партията на Ангела Меркел Християндемократически съюз, до 5 процента са бивши социалдемократи, а 4 процента са бивши свободни демократи.

Като цяло 30 процента от членовете преди това са членували в друга сила и ръководството на партията смята това привличане на гласове да продължи и в периода до парламентарните избори през септември. Допитванията до общественото мнение показаха, че 27 процента от германците биха гласували за евроскептична партия.

Последно допитване от петък на телевизия Цет Де Еф показа, че една четвърт от германците няма да имат нищо против излизане на страната им от еврозоната, а 17 процента казват, че биха подкрепили партия, която също защитава тази опция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase