Холандският министър на финансите и Еврогрупата председател Йерун Дейселблум (л) говори с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на срещата на министри от еврозоната.. Снимка: БТА

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха с Кипър по дългоочаквания спасителен заем, съобщиха рано тази сутрин цитирани от ДПА дипломати след над девет часа преговори в Брюксел.

Кипър ще получи спасителен пакет от около 10 милиарда евро, след като тази сутрин сключи сделка с международните кредитори, заявиха дипломати.

Сумата е значително по-ниска от исканите първоначално от Никозия 17,5 млрд. евро, отбелязва Франс прес. Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в кипърския спасителен план с 1 млрд. евро, пише БТА.

Програмата за финансово подпомагане включва извънреден данък (който може да достигне до 9,9 процента) върху банковите депозити в кипърските банки, при сметки с над 100 000 евро.

Кипър поиска през юни миналата година финансова помощ от ЕС и МВФ, за да извади от финансови затруднения двете си основни банки, станали жертва на гръцката криза. Кредиторите обаче не бяха готови да му отпуснат 17,5 млрд. евро, опасявайки се, че Кипър няма да може да върне толкова голяма сума и дългът ще се разрасне неудържимо след отпускането на помощта.

Международните кредитори поискаха гаранции, че отровната държава ще изпълни ангажиментите, поети в замяна на предоставените средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase