Снимка: Булфото

Плановете фермерите да печелят субсидиите си, като опазват околната среда, могат да бъдат блокирани от евродепутатите тази седмица, отбелязва Би Би Си.

Европейската комисия иска фермерите да връщат на обществото субсидиите си на стойност 50 милиарда евро годишно, като подкрепят природата, пише БТА.

Фермерите обаче не са доволни и убедиха комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент да отхвърли ключови елементи от реформата. Сега природозащитниците предупреждават, че "озеленяването" на селското стопанство е застрашено.

Общата селскостопанска политика (ОСП) представлява най-големият дял от бюджета на ЕС. Първоначално субсидиите бяха базирани на тоновете реколта или броя на животните, но сега много фермери получават около 200 евро на хектар годишно.

Европейската комисия, която подготвя проектите за европейските закони, посочва, че фермерите трябва да изработват част от субсидиите си, като помагат на природата - разнообразяват посевите, оставят неразорани площи и създават специални екологични райони.

Това е известно като "озеленяване" на ОСП. Според природозащитниците планът не е достатъчно зелен, докато за евродепутатите от комисията по селско стопанство той е прекалено зелен.

Комисията по земеделие настоява за "гъвкавост" по правилата за озеленяване, което накара природозащитниците да предупредят, че някои страни ще продължат да раздават пари както обикновено.Комисията по земеделие разгневи критиците, като гласува да се плаща на фермерите от два различни бюджета.

Обединението от природозащитни организации Бърдлайф Юръп (BirdLife Europe) посочи, че предложението за двойното финансиране е "крещящо неприемливо и показва колко малко уважение има комисията към концепцията за съотношението цена - качество."

Европейската комисия посочва, че планът противоречи на законите. Комисията по земеделие обаче отхвърля предложение фермерите да губят субсидиите си, ако нарушат законите за опазване на водите или нормите за хормони и пестициди. Според фермерите, ако бъдат глобени за тези нарушения, не трябва да бъдат наказвани два пъти, като губят и субсидиите си. Европейският парламент ще обсъди реформите днес и трябва да гласува утре, отбелязва Би Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase