Снимка: Reuters
fallback

Шведската мебелна верига ИКЕА спря продажбата на кюфтета в заведенията си в Европа, след като инспектори в Чехия откриха наличието на конско месо в партида, произведена в Швеция, съобщи BBC.

Констатацията идва, след като земеделските министри на Европейския съюз се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят нарастващия скандал с наличие на конско месо в месни продукти.

Според чешките власти конското месо е открито в кюфтета от свинско и телешко месо във Великобритания, Холандия, Португалия и други страни, където продажбата им вече е спряна. Кюфтетата са произведени от шведската компания "Дафгорд" ("Dafgard"), която снабдява с продукта цялата верига.

ИКЕА обяви, че изтегля месните кюфетата от магазините си в 14 европейски страни. "Приемаме много сериозно този случай и изтегляме от продажба пакетите от един килограм на замразените кюфтенца в Словакия, Чехия, Унгария, Франция, Великобритания, Португалия, Италия, Холандия, Белгия, Испания, Кипър, Гърция и Ирландия, както и в Швеция", заяви говорителка на ИКЕА.

Откакто миналия месец откриха за първи път наличието на конско месо в различни продукти в ЕС, многобройни супермаркети оттеглиха и унищожиха стоките си заради наличието на конско месо.

В Чехия от продажба са спрени 760 килограма кюфтета на ИКЕА. Конско месо беше открито и в телешки бургери, внесени от Полша.

„Не толерираме никакви други съставки освен тези, които са посочени в рецептите. Продуктите трябва да подлежат на определни строги стандарти, да имат съотвените сертификати и анализи от акредитирани лаборатории“, се казва в съобщението на ИКЕА.

Oще по темата
Проследяването на произхода на месото ще бъде на дневен ред на срещата на министрите от ЕС. Данните от последните няколко седмици показват, че националните органи по безопасност на храните не са се справили със задачата да идентифицират проблем във веригата на доставки в толкова голям период от време.

Поне дузина страни са засегнати от проблема с конското месо, което включва и едни от най-големите месопреработватели и производители на храни. Италия се присъедини към списъка в събота, след като бе констатирано наличието на конско месо в лазаня. В Германия също бе намерено такова наличие в 67 от 830 изследвани продукта. В България също беше намерена лазаня с конско.

Готовите храни трябва да дават информация за произхода на съставките, настояха днес Германия и Австрия на срещата на министрите на селското стопанство от ЕС в Брюксел, на която обсъждат проблема с конското месо, етикетирано като говеждо.

Днес испанският министър на земеделието, прехраната и околната среда Мигел Ариас Каниете съобщи на среща с европейските си колеги в Брюксел, че конско месо е открито и в Испания в канелони, за които се твърди, че са пълнени с говеждо месо.

Това е общоевропейски проблем, заяви ирландският министър на земеделието, прехраната и морските въпроси Саймън Ковъни, който председателства срещата.

ЕС препоръча всички готови храни с етикет, че съдържат говеждо, да бъдат проверени за конско месо във всички 27 страни-членки на Съюза, като резултатите ще бъдат оповестени през април. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

bay kon

преди 11 години

KOLKO KONE SME YALI NA SEGA TIRSYA MAGERA DA YAZDYAM AMA NE VIJDAM MALKO OSTANAHA I KONETE AMI NALISME EVROPCANI DEPUTATITE SE SI GLEDATN NA RABOTATA DAVAY EVROPA NIYESME EVROPCANI NALI ZAPLATI VZIMAME 100 EVRO

54

Анонимен

преди 11 години

Хи, хи, а на какви опашки се редяха селяните в ИКЕА за "кьофтета" ........Шведски, ауууууу !

53

valya.doncheva

преди 11 години

До АнонименСъмненията са в две посоки:- малко дърти били конете- конете се инжектират с лекарства, които оставят следи и вредят при изяждане

fallback