Йерун Диселблум. Снимка: Reuters

Холандският финансов министър Йерун Диселблум беше избран за председател на Еврогрупата по време на заседанието на финансовите министри на държавите от еврозоната, което се проведе късно снощи, съобщи „Ню Йорк таймс“.

Той замени премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателстваше съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната в продължение на осем години.

Холандецът получи широка подкрепа по време на срещата на финансовите министри от държавите на еврозоната. Испания обаче не подкрепи кандидатурата му, а икономическият министър на страната Луис де Гиндос не даде обяснения за позицията на Мадрид.

Диселблум, който е министър от ноември миналата година, се изправя пред една от най-обезсърчителните финансови задачи – да помогне на държавите от европейския паричен съюз да се върнат към финансова стабилност, особено в момент, когато някои европейски лидери оптимистично заявяват, че най-големите трудности са преодолени, отбелязва изданието.

На пресконференция обаче Диселблум предупреди, че няма да толерира самоувереността и обеща да се съсредоточи върху растежа и по-нататъшната интеграция.

Той подчерта, че от съществено значение за бъдещето на еврозоната е завършването на банковия съюз.

Въпреки неопитността на Йерун Диселблум той ще се изправи пред още няколко непосредствени предизвикателства, включително преговорите за спасителната помощ за Кипър, намаляването на дълга на много страни от паричния съюз, понижаването на безработицата и нарастващата опозиция на строгите икономии.

През последните 10 години Диселблум беше депутат от лявоцентристката лейбъристка партия, а през ноември беше посочен за финансов министър на Холандия. Кандидатурата му да ръководи Еврогрупата беше изненадваща, но той се очерта като единствен компромисен вариант за лидер измежду основните политически групи в Европа и между икономически по-силните и по-слабите държави от еврозоната, посочва изданието.

По време на срещата останалите представители на държавите от еврозоната благодариха на Юнкер за свършената работа през осемте години, в които ръководеше Еврогрупата. “Жан-Клод Юнкер е един от истинските и великите европейци на нашето време", коментира Клаус Реглинг, ръководител на Европейския стабилизационен механизъм.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase