ЕК разследва дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение. Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия съобщи, че открива официална процедура срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), за да разследва дали дружеството злоупотребява с господстващото си положение на националния пазар на едро на електроенергия.

Комисията е загрижена, че БЕХ може би затруднява конкуренцията на този пазар в страната, както и в съседните държави заради териториални ограничения, съобщава БТА.

Подобно поведение би било в нарушение на антитръстовите правила, смята еврокомисията, и отбелязва, че началото на разследването не предвещава неговия изход, а означава единствено, че случаят ще бъде разглеждан приоритетно.

По-конкретно се проучват някои от разпоредбите, съдържащи се в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на БЕХ. Възможно е тези разпоредби да ограничават свободата на търговските им партньори да доставят електричество, закупено от БЕХ, като определят къде да се достави електроенергията. Съгласно въпросните разпоредби доставяното от БЕХ електричество може например да се препродава единствено в България и не може да се изнася извън страната.

Тези договорни разпоредби могат да представляват териториални ограничения и да доведат до нарушаване на електроразпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак. Подобна практика би възпрепятствала конкуренцията, като същевременно би попречила на интеграцията на пазарите на електрическа енергия в ЕС, отбелязва ЕК и уточнява, че проверката ще обхване годините след приемането на България в ЕС.

Комисията уточни още, че чл. 102 от Договора за ЕС забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара, която може да повлияе върху търговията между държавите от Общността. Начинът на прилагане на тази разпоредба е посочен в регламента за антитръстовата политика, който може да се прилага както от ЕК, така и от националните органи за защита на конкуренцията на държавите от ЕС.

БЕХ и българската комисия за защита на конкуренцията са били уведомени за началото на процедурата, съобщават още от Брюксел.


Още икономически новини четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

румен221

преди 11 години

370 5 ОтговориГражданин на РБпреди 1 денБЕХ е ПАРАЗИТНА организация, задоволяваща нужди на Управляващите в момента. БЕХ служи за преразпределяне на пари между подчинените му дружества в Енергетиката на РБ, тъй щото проблемите на болните глави, като "пО(А)рното на София" и скъпите енергопроизводства се прехвърлят върху печелившите енергийни предприятия. С други думи, да се осигури социален мир за управляващите в момента, от гледна точка на цената на тока в България и Па(О)рното на София...Е, затова и ББ го запази

35

Гнафт

преди 11 години

Токът *** !Най вече по джоба

34

Един от нас

преди 11 години

На многото въпроси ЗАЩО, защото сме лесно манипулиращи се ОВЦЕ!!!!

fallback