Снимка: БТА
fallback

Европейската комисия (ЕК) поиска от България да приведе сметищата съгласно изискванията на еврозаконодателството.

От Брюксел са изпратили т. нар. „мотивирано становище“ (официално искане за спазване на законодателството на Европейския съюз), на което страната ни трябва да отговори в двумесечен срок.

Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, Еврокомисията може да предяви пред Съда на ЕС иск срещу България, посочват от институцията.

Съгласно европейското законодателство депонирането на отпадъци се използва единствено като последна възможност и се извършва единствено при условие, че са избегнати последиците за здравето на човека и околната среда.

Еврокомисията припомня, че България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на изискванията, но въпреки това в момента 124 от тях не отговарят на еврозаконодателството.

България е сред държавите от Европейския съюз, които са на опашката по преработка и оползотворяване на отпадъците. По-голямата част от боклука у нас се депонира, докато до сметищата в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция достига само 5% от сметта.

Строителството на новите депа за отпадъци се забави сериозно. България разчита основно на европейски средства за подобни инвестиции, но усвояването на парите по програма „Околна среда“ е изключително мудно.

Наскоро заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че са договорени малко над 80% от евросредствата за управление на отпадъците. Изплатените средства обаче са само около 12% от предвидения бюджет. Отделно общините имат проблем с осигуряването на средства за съфинансирането на инвестициите в системи за управление и преработка на сметта.

През 2010 г. беше въведена такса за депониране на боклука, с която Министерство на околната среда и водите (МОСВ) се опита да принуди общините да изграждат сметища според европейските изисквания.

Новият закон за управлението на отпадъците предвижда всички общини, които изпълнят целите за рециклиране и оползотворяване на боклука, регламентирани в нормативната уредба, да бъдат освободени от тази такса.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Кристина

преди 11 години

До ГражданинНе става въпрос за чистотата в самите градове, а за самите сметища. Има определени изисквания, на които те трябва да отговарят. Важен е начина на съхранение на самите отпадъци. Независимо дали България промени сегашното състояние, мотивирано становище се издава щом вече има нарушение и ние пак може да си платим глоба за нарушението. Но ако се поправи, поне няма глобата ще е по-малка и няма да има допълнителни плащания за всеки ден закъснение...

35

Гражданин

преди 11 години

Основен отговорник за сегашното състояние с *** са общините! Има такива, които са въвели ред и това се вижда - чисти улици и тревни площи! За съжаление най-голямата община - София, е най-зле. Никакъв контрол на сметосъбиращите фирми, никакъв ред! Не са виновни хората, а общината. Това поне лесно се вижда- хората са си изхвърлили *** в контейнерите, но покрай тях е грозно и жалко! Общината да въведе ред, хората ще го спазват! Ние събираме разделно, но изхвърляме в общите контейнери!

34

БПФ

преди 11 години

Предлагам да съберем всичките ***, да натоварим на гърбът на всеки по един чувал *** и да ги накараме да тръгнат пеша към Брюксел.Български Патриотически Фронт

fallback