Снимка: Reuters
fallback

Европейската комисия обмисля въвеждането на данъчно ЕГН, като мярка срещу данъчните измами и недекларирането на приходи.

В документ, издаден в Брюксел се казва, че до края на годината Комисията ще е готова с експертна оценка на въздействието за въвеждане на данъчен идентификационен номер и ако тя е положителна, ще изготви законодателно предложение за въвеждането му.

Идеята е всяко частно лице или фирма, подлежаща на данъчно облагане, да има такъв номер. Чрез него ще бъде по-лесно проследяването на парични потоци в други страни членки, както и извън съюза. Ще се улесни и работата на данъчните за лица и фирми, които декларират приходи в друга държава от ЕС, както и идентификацията на данъкоплатците.

Според Еврокомисията вземането на мерки срещу данъчните измами и избягването на плащането на данъци е спешна необходимост, тъй като броят им застрашително нараства.

Една пета от приходите на европейската икономика не се облагат, сигнализира Брюксел.

България е най-силно засегнатата държава в ЕС от проблема, тъй като над 32% от брутния й вътрешен продукт остава необложен при средно за съюза – 19%.

Еврокомисията обръща внимание, че неплащането на данъци и измамите ограничават възможностите на страните членки да събират по-големи приходи и да водят собствена икономическа политика.

Във времена на фискална консолидация, когато държавите трябва да орязват разходи и да увеличават приходите, данъчните измами правят тези задачи по-трудно изпълними, се казва в документа на Еврокомисията.

Брюксел разработва софтуер, който ще предложи на данъчните администрации в ЕС, за да улесни размяната на информация за поведението на данъкоплатците. Страните членки обаче ще решават дали да ги въведат, тъй като данъчната сфера е национална компетенция.

До края на годината ще бъде предложено и въвеждането на автоматичен достъп до националните бази данни за ДДС за всички страни членки, а също и изравняване на минималните наказания за данъчни измами и избягване на плащания в 27-те държави членки.

Еврокомисията предлага създаването още на международни одиторски екипи на принципа на тези, които борят тероризма и престъпността. Тяхната задача ще бъде да следят банковите преводи към офшорни зони и данъчни убежища. В офшорки в ЕС сега се държат 35% от небанковите депозити.

Препоръчва се и сключването на нови споразумения за разкриване на банковата тайна между ЕС и данъчни оазиси като Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Сан Марино и Андора.

Европарламентът и страните членки в момента разглеждат предложение за разширяване на обхвата на директивата за спестяванията, за да се регламентира облагането на структурираните пенсионни фондове и някои по-нови застрахователни продукти, които сега не подлежат на облагане.

ЕС отчаяно се нуждае от подобряване на ефективността и ефикасността на събиране на данъците, за да подпомогне усилията за данъчна консолидация, тъй като сега необложените приходи намаляват възможностите за маневриране и правителствата са принудени да увеличават данъците, за да си набавят нужните приходи, което удря гражданите и бизнеса, които най-често са добросъвестни данъкоплатци, се казва в документа на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Анонимен

преди 11 години

Това ли е така нареченият знак на Звяра, който ще бъде татуиран на всеки човек?

111

ppppp

преди 11 години

Тука половината тябва да се прегледате. не може аз да си плащам данъците като пич и да си скъсвам г*зъ от бачкане по цял ден и някакъв там си да ми ползва същите блага (че и отгоре щото не е отделил от залъка си) като не ви се плащат данъци емигрирайте в Сумалия там няма данъци, но да знаете че са си наострили чур..ите за вас и ви чакат

110

БС

преди 11 години

Ще ми закичат брюкселските изчадия... да не казвам кое. Гнусна сатанистка ***!

fallback