Правителството на Марио Монти е под все по-силен натиск. Снимка: Reuters
fallback

След като европейските лидери отпуснаха 100 млрд. евро на Испания за спасяване на банковия сектор, Италия вече е на фронтовата линия на дълговата криза в Европа, пише Bloomberg.

Все по-сериозен е натискът върху експертното правителство на Марио Монти да предприеме мерки, така че да избегне пазарен погром.

“Всичко в Италия е под контрол, а спасителният план за Испания не означава, че Рим ще бъде подложен на критика. Инвеститорите обаче ще следят за всякаква информация преди да вземат решение дали да купуват, или да продават италиански облигации”, коментира пред агенцията Никола Маринели от Glendevon King Asset Management.

“Проблемът на Италия е, че ако Мадрид тръгне в една посока, съществува усещането, че и Рим ще го последва” допълва Николас Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy.

Дългът на Италия възлиза на над 2 трлн. евро. Италианското правителство планира само през този месец да продаде дългови книжа за 35 млрд. евро, което е повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на трите най-малки членки на еврозоната – Кипър, Естония и Малта.

Италия е на път да приведе бюджетния си дефицит в рамките на допустимата за Европейския съюз (ЕС) граница от 3% от БВП през тази година. Страната вече формира излишък преди лихвените плащания, което означава,че дългът й скоро ще достигне около 120% от БВП.

Равнището на безработицата в Италия е наполовина по-ниско от това в Испания и Гърция, пазарът на имоти в страната също е много по-стабилен, а банковата система – значително по-здрава в сравнение с финансовите институции в южноевропейските държави.

Дългът на Италия обаче е почти два пъти по-голям от този на Испания, което възпира инвеститорите. От италианската дългова агенция съобщиха, че все по-малко чужди инвеститори участват в аукционите през последните месеци, макар че страната може да погасява заемите си от пазарите дори при лихва от 8%. Това прави Италия силно зависима от собствените й банки, които са най-големите инвеститори в италиански дълг.

Освен това икономическият растеж на Италия изостава от средния за ЕС от повече от десетилетие. Третата европейска икономика се очаква да се свие с 1,7% тази година, докато за Испания прогнозите сочат спад на БВП от 1,6%, показват оценките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Като се има предвид размерът на италианския дълг, само Европейската централна банка (ЕЦБ) има ресурса да спаси страната чрез обратно изкупуване на облигации или отпускането на по-дългосрочни заеми. “ЕЦБ вероятно ще трябва отново да започне да изкупува облигации, само че ще има твърде много продавачи, които ще искат да се отърват от инвестицията заради опасенията, че Испания ще е следващата Гърция, а Италия – следващата Испания”, коментира Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

"Ако Италия има проблем с достъпа до пазарите, тъй като инвеститорите губят доверие в способността на страната да действа правилно, ЕЦБ ще попадне в огъня", допълни Томас Майер, икономически съветник от Deutsche Bank AG.

Още новини за икономиката на Европа четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

дядо Боцко

преди 11 години

Не може ли ние -БГ да сме следващите ? Не може ли малко парички и на нас ?

9

Анонимен

преди 11 години

otgovora e edin,zarobvane na narodite ,a tova oznachava voini za resyrsi vsichko tova e izmisleno ot oligarsi ordeni taini organizacii kapitalisti koporacii za namaliane naselenieto i zapazvane na lichnoto bogatstvo.

8

КРАС

преди 11 години

Към 31 декември 2011 г. банките работещи на българския пазар имат привлечени 65.6 млрд. лв. депозити. Банкнотите и монетите в обръщение са 8,3 млрд. лв. ЛИКВИДНОСТТА НА БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА Е КАТАСТРОФАЛНО НИСКА - 13 % !Какво би се случило, ако в резултат на гръцката криза започне изтегляне на депозити от поделенията на гръцките банки държащи 40% от българския банков пазар??ОТГОВОРА Е *** - ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ГЪРЦИЯ А СЕГА И В ИСПАНИЯ.Теглете спестяванията си днес, утре ще е късно !!

fallback