Алексис Ципрас. Снимка: Reuters
fallback

Председателят на гръцката лява коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас атакува остро Европейския съюз и германския канцлер Ангела Меркел.

„Ако болестта на пестене съсипе Гърция, то тя ще се разпространи и в Европа", каза Ципрас в сряда в интервю за британския телевизионен канал BBC. Банките правят пари за сметка на гражданите, твърди той. „Ето защо европейските лидери, и по-специално г-жа Меркел, трябва да спрат да играят на покер с живота на хората", каза Ципрас.

При парламентарните избори на 6-и май СИРИЗА бе класирана на второ място. Алиансът, който обединява дванадесет малки леви партии, отхвърля стриктно наредената от международните кредитори програма за спестявания, но иска да запази страната в еврозоната. 

Oще по темата

Тъй като никоя от партиите не успя да състави правителство, са насрочени нови избори за 17-и юни.

Президентът Каролос Папуляс натовари председателя на върховния административен съд Панайотис Пикраменос с формирането на преходно правителство. Пикраменос се закле като премиер днес. Служебният премиер няма мандат да взема обвързващи решения или да поема ангажименти. Оглавяваното от него правителство ще се занимава с текущите въпроси до произвеждането на новите избори.

Според медийни публикации 67-годишният Пикраменос ще представи правителството си в четвъртък. За външен министър се спряга името на дипломата Петрос Моливиатис, който бе на поста между 2004 и 2006 г. Финансов министър може да стане Тасос Ианитис, а бившият началник на генералния щаб Франгулис Франгос може да е министър на отбраната.

Всичко за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

187

Венелин Стефанов

преди 11 години

Ми изчезвай и повече не се мяркай по българските форуми, толкова по-добре за България ако те няма.

186

Анонимен

преди 11 години

В момента всички се подготвят за излизането им и ако са достатъчно глупави да го направят те са свършени. Този отворко може сега да подскача, но щом напуснат еврозоната няма да видят никаква помощ и нито 1 заем от който и да било. Още щом заменят еврото с драхма и богатството им ще падне с поне 80%, по-нататък не смея да прогнозирам. Имат към 1 месец още да си помислят.

185

2

преди 11 години

гръцки ***,дондуркани от цяла Европа от 50 години,лапачи от Европейските фондове и най-големите измамници с европейските пари ...нагли и мързеливи от столетия лежащи на ухото че са наследници на древна цивилизация ...не се залъгваите между древните гърци и сегашните *** няма нещо общо...долен народ..

fallback