Сега Евангелос Венизелос ще се опита да сформира кабинет. Снимка: Reuters
fallback

Лидерът на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, бе принуден да върне мандата, след като не можа да се споразумее с председателя на социалистите Евангелос Венизелос и други парламентарно представени партии за създаване на кабинет. Вечерта се провалиха и преговорите с лидера на консерваторите Антонис Самарас, предаде Ройтерс.

Така Венизелос ще бъде натоварен по-късно днес със задачата да състави кабинет.

„Предложих сътрудничество на всички партии, които са за оставане в еврозоната. Това значи – и на съюза на левите“, заяви Венизелос. Ципрас му е предложил създаването на широк кабинет, който обаче да замрази всички споразумения с кредиторите. Той е отказал да участва в такова, защото това би означавало срив в отношенията с ЕС.

Шансовете на Венизелос може би са по-високи от тези на останалите партийни шефове. Защото предвид патовата ситуация между проевропейските и антиевропейските партии една малка лява партия показва готовност за преговори. „Ситуацията е много критична и смятам, че всички партии може да използват възможността, за да предотвратят нови избори“, казва Герасимос Георгатос, говорител на Демократичната левица. С това той намеква, че партията има готовност поне за преговори за коалиция със социалистическата ПАСОК и консервативната „Нова демокрация“.

Натискът в Европа над страната да остане вярна на споразуменията нарасна и днес. Така например членът на борда на ЕЦБ Йорг Асмусен заяви в интервю за Handelsblatt, че оставането на Гърция в еврозоната е възможно само при спазване на договорките. И спряганият за бъдещ ръководител на еврогрупата, германският финансов министър Волфганг Шойбле, се изказа по подобен начин.

„Гърция няма да получава никакви траншове от спасителните пакети, докато не продължи с реформите“, заяви от своя страна и министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле.

Всичко за Гърция четете тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 11 години

IMPERIVM ROMANVM , с твоето образование ставаш за .......ромски цар ! Дерзай !!! :))) Апък ако не станеш........кариерата ти на *** ти е открита !

24

М-р Х

преди 11 години

държава Може да фалира - ние на практика фалирахме през 1997, след което ни поставиха един нашийнинк наречер валутен борд и ни пускаха малок от малок заеми.. Преди около сто и кусур години Османскат империя също е фалирала и Великите сили са я взели на издръжка - с което тя фактически се е превърнала в своего рода протекторат. Да не говорим пък за неуспеха на наполеон в икономическата му блокада срещу АНглия. или за икномическите причини за Френската революция.

23

Анонимен

преди 11 години

Мда. Първо се нацуцаха с европейски пари, сега щели да се отказват. Добре, нека върнат каквото са взели и каквото им е опростено, пък после прав им път :)

fallback