Русия още не е решила откъде ще мине трасето на "Южен поток". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Москва ще вземе окончателно решение за маршрута на газопровода "Южен поток" през ноември, съобщи замeстник-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновски на конференция за енергийните отношения между ЕС и Русия в Брюксел.

"Проучили сме възможните маршрути, а до края на годината ще имаме пълна проектна готовност да пристъпим към реализацията на проекта", заяви Яновски.

Русия чрез "Газпром" притежава собствеността върху 50% от бъдещата тръба, която трябва да свърже Европа с руските газови находища, заобикаляйки Украйна, откъдето досега минаваха основните маршрути за Централна, Източна и Южна Европа.

Останалите дялове са собственост на италианска, френска и германска компания.

Яновски посочи, че ускоряването на процедурите е станало възможно, след като ЕС даде на проекта статут "обект от общностен интерес".

Тръбата трябва да мине и през България, за което има сключено междуправителствено споразумение и са избрани компаниите, които трябва да проучат евентуалните трасета, както и да направят оценка за въздействие върху околната среда, което е изискване на ЕС.

Яновски посочи, че инвестиционното решение на Москва ще зависи от нуждите на заинтересованите държави и от възможностите и потребностите на останалите участници да продават руското гориво.

Зам.-министърът не скри раздразнението си от политизирането на въпроса с руското енергийно присъствие в ЕС.

"Ето, България непрекъснато ни сервира странни сюжети. Оставаме с впечатлението, че не сме братя славяни, а използваме близостта си, само за да се упражняваме в красноречие", заяви Яновски пред форума, на който присъстваха много евродепутати и представители на Еврокомисията.

Решението на България да се откаже от АЕЦ "Белене" обаче не беше коментирано от руския зам.-енергиен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase