Специална парламентарна комисия за организираната престъпност, корупцията и прането на пари беше създадена от Европарламента.Снимка: архив, Reuters

Специална парламентарна комисия за организираната престъпност, корупцията и прането на пари беше създадена днес от Европарламента, съобщиха от българската пресслужба на Европейския парламент. Тя разполага с една година, за да разследва навлизането на организираната престъпност, включително и от мафиотски тип, в икономиката, публичната администрация и финансите на ЕС и да предложи начини за борба с явлението.

Отклоняването на обществени средства, проникването в публичния сектор и "заразяването" на легалната икономика и финансова система са сред основните заплахи, които създават криминалните организации за ЕС.

В рамките на едногодишния си мандат комисията трябва да даде оценка на степента на влияние на организираната престъпност върху икономиката и обществото в Европа и да предложи законодателни и други мерки, които да позволят на ЕС да отговори на заплахите на европейско, международно и национално ниво.

"Създаването на Комисия "антимафия" в Европейския парламент представлява повратна точка в историята на политиките на ЕС. Най-после Европа изпраща ясен сигнал към криминалните организации и бандите: институциите няма да отстъпят пред организираната престъпност", заяви Соня Алфано (АЛДЕ, Италия), докладчик за борбата с организираната престъпност.

Мандатът на комисията ще може да бъде удължаван еднократно. Тя ще има право да прави посещения на място и да организира изслушвания на институции от ЕС, държавите членки и целия свят.

Депутатите могат да канят представители на бизнеса, гражданското общество, организациите на жертвите на престъпления, както и официални лица, включително съдии, ангажирани в ежедневната борба срещу организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари.

Парламентът ще гласува състава на комисията по време на сесията на 28-29 март в Брюксел. Специалната комисия ще започне работа до края на месец април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase