Вулф направи обръщението си в присъствието на съпругата си Бетина. Снимка: Reuters

Президентът на Германия Кристиан Вулф подаде оставка. Държавният глава съобщи това в телевизионно обръщение.

Вулф обоснова решението си със загубата на обществено доверие. В последното си изявление като президент той каза, че държавният глава трябва да може изцяло да се посвети на своята работа и да се ползва с доверието на гражданите. По думите му обаче това доверие е намаляло значително, затова той не може повече да изпълнява своите задължения като президент.

Вулф призна, че е допуснал грешки, но заяви, че винаги е действал в рамките на закона.

Вчера прокуратурата в Хановер поиска от Бундестага да свали имунитета на президента, за да започне разследване на евентуални злоупотреби със служебно положение.

Според източници от управляващата коалиция в Берлин в събота ще започнат преговорите за кандидат за заместник на Вулф.

Очаква се да бъде потърсена кандидатура, която е приемлива и за опозицията.

Още по темата

От средата на декември германският президент е в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия и че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен.

Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема.

Кристиан Вулф вече се извини, че преди време не е казал за заема, който взел, за да си купи жилище и отхвърли призивите да подаде оставка.

Заяви също така, че си е платил за тридневния престой в германски курорт, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase