Италианският премиер Марио Монти (петият отляво) и президент Джорджо Наполитано (четвъртият отляво) с новите министри в двореца "Куиринале" в Рим. Снимка: Reuters

Марио Монти положи тази вечер клетва като министър-председател на Италия, предадоха осведомителните агенции.

Бившият еврокомисар бе първият член на новото правителство, заклел се пред президента Джорджо Наполитано. На церемонията в президентския дворец "Куиринале" в Рим новият премиер обеща да бъде верен на страната си, да спазва конституцията и да работи за интересите на народа.

От 17-те министри в правителството на икономиста Марио Монти от церемонията отсъстваха бъдещият външен министър Джулио Терци ди Сант'Агата, който досега беше посланик в САЩ, и новият министър на отбраната Джанпаоло ди Паола, който е с мисия на НАТО в Афганистан, посочва АФП.

АП отбелязва, че с полагането на клетва официално се слага край на образуваното преди 3 и половина години правителство на Силвио Берлускони и на неговото 17-годишно водещо присъствие в политическия живот на Италия.

ДПА допълва, че Марио Монти ще оглавява 63-тото правителство на Италия след Втората световна война. Кабинетът му трябва да бъде одобрен от двете камари на италианския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase