Финансовият министър Евангелос Венизелос и премиерът Георгиос Папандреу. Снимка: Reuters
fallback

Двама гръцки министри се противопоставиха на провеждането на референдум, който да одобри или отхвърли спасителния пакет за страната.

Единият е финансовият министър Евангелос Венизелос, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от финансовото министерство.

Венизелос първоначално подкрепяше плана премиера Георгиос Папандреу за всенародното допитване, но смени мнението си след спешно свиканата среща в Кан. На нея лидерите на Франция и Германия дадоха да се разбере, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната, ако гърците отхвърлян новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро, срещу който трябва да бъдат въведени още ограничения на разходите.
 
„При тези обстоятелства референдум е точно това, от което не се нуждае страната“, казва източникът на Ройтерс, пожелал анонимност.

„Беше много трудна среща“, казва източникът за разговора с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

Срещу обявения от премиера референдум, който преди ден беше одобрен от правителството, сега се изправи и министърът на регионалното развитието Михалис Хрисохоидис. Днес той поиска  европейският план за финансово спасяване на Гърция да бъде бързо ратифициран от парламента.


Правителството на Георгиос Папандреу бавно се плъзга към ръба след противопоставянето и на депутати на идеята за референдума. Двама души вече напуснаха парламентарната група на социалистите и свиха нейното мнозинство до минимум.

Oще по темата
2 ное 2011 17:14
185

Днес и други парламентаристи от партията на Папандреу се изказаха открито срещу провеждането на референдум и поискаха създаване на правителство на националното съгласие или предсрочни избори.

Нарастват съмненията, че премиерът ще оцелее на вота на доверие, който е предвиден за петък и ще успее да прокара закон за провеждането на референдум. За днес е предвидено извънредно събиране на парламентарната група на ПАСОК.

(Reuters, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

emigrant

преди 12 години

do 59 takav KYR sa vi prigotvili ot EC tozi pat trydno ste go preglatnete jalna vi maika,a samo4yvstvieto kato naciq dala mnogo neshta na sveta otdavna ve4e e bez pokritie ne se leji na starite lavri otpredi 1000 godini trqbva da se razvivate i da rabotite xybavoto svarshi sega vi 4aka NA GAMISO(EB..NE)

58

Онасис

преди 12 години

Татарчета,смучете си плодовата ракия,сърбайте си таратора да напълните гладните тумбации... бъдете щастливи!

57

Анонимен

преди 12 години

До 42. Забравяш че когато СССР фалира от СССР стана на Русия и Германия се обедини. Когато една държава няма пари да си връща дълга, то го връща с политически и териториални отстъпки. Гърция може да се раздели с доста територия, влияние и др. претенции, които досега имаше. Същото нещо се отнася и до САЩ. И да няма долари вече САЩ имат с кво да плащат. Въпроса е с какво на кого и колко.

fallback