Снимка: БТА
fallback
Очаква се до март следващата година България и Румъния да бъдат приети в Шенген с морските и въздушните си граници, а през юли - със сухопътните, каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. 
 
В протокола от днешното заседание на Европейския съвет е записано, че България и Румъния са напълно готови за Шенген.
 
Съветът настоява до декември всички страни в съюза да направят необходимото, за да могат София и Букурещ да влязат в зоната с въздушните и морските си граници до март, а със сухопълтине – три месеца по -късно. 
 
Темата Шенген не беше в официалния дневен ред на съвета, който се събра заради европейската дългова криза. Въпросът обаче все пак беше поставен. 
 
"Поради огромната криза в момента в ЕС, това не беше най-важната тема за днес, но бе записано до декември да бъде направено така, че сроковете да бъдат спазени", каза Борисов.
 
Нито една държава не възразила на това, а темата минала за секунди. 
 
Борисов определи дебата по решаването на дълговата криза в еврозоната като множо тежък. България има възражения по някои мерки за стабилизиране на европейския финансов сектор.
 
В най-общи линии премиерът обявил, че е против "да се стимулират слабите, а трябвало да се стимулират тези, които спазват финансова дисциплина". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Емигрант

преди 12 години

ИМА ДА МЕЧТАЕ БОЙКО ДА НИ ЗЕМАТ ФИНЛАНДЦИТЕ У ШЕНГЕН ОСОБЕНО ОТ КАК СА НА ВЛАСТ ТИЯ ТУКА ДЕТО МРАЗАТ ЧУЖДЕНЦИТЕ ЗАТЕГНАЛИ СА НЕЩАТА МАМАТА СИ Е ***

154

Абе ХОРААА

преди 12 години

Питам Ви: Ще върнете ли член 1 на комунистическата конституция?Вие ТРЕЗВО ли мислехте преди да гласувате:Как може да искате : " Вся власт саветов"Божеееее, ега ти егото.

153

Edi

преди 12 години

С е диния крак през март, с другия през юли... а между тях се издига жестоката българска реалност... ;))

fallback