Снимка: Reuters
fallback

Гръцкият парламент одобри тази вечер на първо четене законопроекта за строги икономии, предвиждащ намаляване на заплатите и повишаване на данъците.

Мерките са условие да за отпускането на следващия транш по спасителния план, за да може Гърция да избегне банкрут, съобщи Ройтерс.

Всички 154 депутати от управляващата партия Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК) гласуваха в подкрепа на закона.

Стотици хиляди гърци излязоха днес по улиците в знак на протест срещу мерките. Страната е парализирана от 48-часова обща стачка, организирана от двата най-големи синдиката.

Новият проектозакон предвижда замразяване на колективните трудови договори и увеличение на данъците.
Освен това 30 000 държавни служители до края на годината ще преминат в т. нар. "трудов  резерв", където ще получават 60% от заплатите си.
Предвижда се също единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне бонусите и надбавките.

За да се превърне в закон, проектът трябва да бъде одобрен
на второ четене утре.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

4 4 4

преди 12 години

ОТПУСКАИТЕ ОТПУСКАИТЕ,ГАДНИТЕ БАНКЕРИ ОТПУСКАТ ЧЕ АКО ИМ СЕ СРИНЕ СИСТЕМАТА ГРАДЯЩА СВЕТЪТ ОКОЛО БАНКИТЕ И ШЕПАТА СПЕКОЛАНТИ ЩЕ ОСТАНАТ С ПРЪСТ В ***.НЯМА ДА ИМАТ ВЛИЯНИЕ НЯМА ДА СТРУВАТ ПУКНАТА ПАРА ПАРИТЕ ИМ И ЩЕ СТАНАТ ЕДНИ ПАРЦАЛИВИ *** С ИЗТЪНЧЕНИ ОБНОСКИ И ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ.ДОЛУ БАНКИТ,ЛИХВИТЕ И СИСТЕМАТА ЗА ПОГУБВАНЕ НА ЧОВЕКА КАТО ИНДИВИД.БРАВО НА ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ.СИСТЕМАТА НЕ РАБОТИ ЗА МАСИТЕ А ЗА ЕДИН КРЪГ ХОРА ДЕТО СЕ МИСЛЯТ ЗА БОГОВЕ.СМЪРТ ,ОГЪН,ВОДА

27

Dmode

преди 12 години

Ако Гърция фалира, ще се случи това, което стана по Луканово време - ще им отрежат държавните заплати и пенсии, защото няма да има пари за плащането им.Частния сектор едва ли ще бъде засегнат, включително банките. А ти неуки господине прочети Закона за кредитните институции според който всички влогове до 100000 евро, независимо в каква банка - гръцка, френска... са гарантирани от Фонда за гарантиране на вземанията.

26

БАНКЕР

преди 12 години

АКО ГЪРЦИЯ ФАЛИРА,КОЕТО Е ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО.ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КОИТО ИМАТ ПАРИВ ГРЪЦКИТЕ БАНКИ:ЕМПОРИКИ,АЛФА,ПИРЕОС,ПОЩЕНСКА,ОББ И ДР.ЩЕ ДУХАТ СУПАТА.ТОЗИ ФИЛМ ВЕЧЕ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ И ЩЕ ГО ГЛЕДАМЕ ОТНОВО ВЪПРЕКИ НЯКОИ ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ ,ЧЕ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО.

fallback