Медици скандират срещу мерките за икономии пред парламента в Атина на 13 октомври. Снимка: Reuters
fallback

Вълнà от стачки ще залее Гърция в предстоящата седмица. Синдикатите все по-настойчиво призоваваха към протест срещу предложените от правителството антикризисни мерки, предвиждащи бюджетни съкращения на заплати и пенсии и уволнения на държавни служители, съобщават гръцките медии.

Кулминацията на протестите ще бъде на 19 и 20 октомври, за когато двата водещи синдиката в страната - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ, обединяваща раотещите в частния сектор, и Федерацията на държавните служители АДЕДИ, са насрочили 48-часова обща стачка.

От 21 до 25 октомври две 48-часови стачки са обявили митническите служители. От 20 до 22 октомври ще стачкуват журналистите от държавните медии. Адвокатите няма да работят до 19 октомври.

Работещите в чистотата също продължават окупациите на обществени служби, което ще зарине отново с боклуци улиците в Атина и Солун.

Служители от финансовото министерство са обявили стачка от 17 до 27 октомври, а от 18 до 20 октомври в 48-часови стачки ще бъдат банковите служители. Наред с тях ще стачкуват и железопътните работници.

В общата стачка на 19 и 20 октомври ще участват охранители, авиодиспечери, работещите в общински фирми по чистотата и държавните болници, търговските магазини и собствениците на таксита.

За три дни корабите в Гърция ще останат по пристанищата заради участие на докерите в 48-часова стачка от утре до сряда.

Работещите в пристанищната администрация също решиха да се включат в общата стачка на синдикатите на 19 октомври.

Към нея ще се присъединят и служителите от телекома ОТЕ.

През седмицата на протести излизат също университетските преподаватели и учителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

приятел

преди 12 години

Не ги мислете вие гърците били са добре и пак ще са там където е текло пак ще тече,но ние като сме такива заспали и "умрели" ще си правят каквото си искат с нас и ще ни се подиграват.

88

maretooo

преди 12 години

bravo,taka trqbva da sme i nie ,ne da tarpim 500 godini pod tursko robstvo,posle fashisko ,a sega sami si slagame vilata na vrata.parite na garcite sa v naroda,a na balgarite v parlamenta.rabotlivi ili ne znaqt kakvo iskat.nie sme nai tapata naciq mojem da mizeruvame do 10 -to kolqno,samo mir da e 240lv ni stigat moje bi i spestqvate.

87

Мамантос

преди 12 години

Вижте какво ви е написал 83, злобни завистници!Прочее, ако Гърция е зле, вие по-добре ли ще се чувствувате?

fallback