Снимка: Reuters
fallback

Пазарите постепенно се отърсват от шока, който предизвика новината за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. След масираните разпродажби на борсите в Близкия Изток и Азия индексите в Европа започнаха сесията със сравнително минимални отклонения.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 губи 0,6 на сто към 11:30 часа българско време. При старта на търговията обаче той пое уверено нагоре, повишавайки се с 0,8 на сто.

Към момента най-силно е представянето на банковите гиганти. Акциите на UniCredit скачат с 5 на сто, а тези на Banco Santander – с 5,2 на сто. Причина за това е категорично заявеният от страна на Европейската централна банка ангажимент, че ще се предприемат решителни действия за подкрепа на Италия и Испания.

На борсата в Мадрид днес основният индекс IBEX 35 скача с 2,3 на сто, докато в Милано FTSE MIB напредва с 2,2 на сто. В началото на търговията двата индекса се движеха с повишения от съответно 3,5 и 4,5 на сто.

Във Великобритания настроенията също са далеч от панически, като основният индекс FTSE 100 отстъпва с 0,15 на сто. В Париж CAC 40 е почти без промяна при 3 275 пункта, а на борсата във Франкфурт DAX губи 0,6 на сто.

Oще по темата

Известна стабилизация се наблюдава на петролния пазар. След като при стартирането на седмичната търговия черното злато потъна в близост до 83 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк, няколко часа по-късно котировките са на ниво 84,60 долара за барел. Спадът спрямо петък е 2,6 на сто.

След постигането на нов исторически връх днес златото намери точка, при която ситуацията се стабилизира. Рязкото поскъпване на метала изгуби инерция и котировките спряха възхода си при около 1 705 долара за тройунция, след като на по-ранен етап достигнаха дори 1718,20 долара за тройунция.

На валутните пазари ситуацията също се нормализира. Доларовият индекс, който следи движението на американската валута срещу кошница от шест основни валути, се движи с понижение от 0,4 на сто спрямо петък.

Еврото поевтиня спрямо долара до 1,4345 долара за евро, което е спад от половин процент спрямо петък. Зелените пари обаче губят 0,25 на сто спрямо йената до 77,79 йени за долар.

Доларът поскъпва по отношение на швейцарския франк, като ръстът е 0,25 на сто до 0,7608 долара за един франк. Това се случва в очакване на нови решителни действия от страна на националната банка на Швейцария по посока обезценка на националната валута.

*Актуално към 11,30 часа
 

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

До 13

преди 12 години

Верно бе !!! А па аз зех че го оплюх без да подозирам за гения Му !!! Ех Дянкуф напрао опрай светЪТ ! Само се чудя що пишат разни други статии че било ставало се по лошу па в тая сичкуту е стабилитетно ?! Тая да не би ти да си я поръчвал а па другата - БСП-арите с цел да та подлъзнат ? Абе голяма помия изляхте върху нас последните 2 дена.

24

ЕТФ

преди 12 години

Вярно е, че всички в момента инвестират в злато, но щом има купувачи има и продавачи. Кой продава тогава при тази ситуация?

23

Той

преди 12 години

Като гледам щатските идекси, какво мощно потапяне правят в момента,не мога да си представя , колко "червени" ще бъдат азиатските и европейските утре:)))))))

fallback