Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Общината на Брюксел нае парцел, за да построи на него катун за прииждащите в страната роми. Катунът – по европейски образец – с ток и вода, на който ромите ще могат да паркират караваните си, ще бъде открит официално през септември.

Той ще бъде първи за кралството, което няма собствено ромско население, но е на пътя на странстващи ромски семейства.

Брюксел е предпочитано място за българските и румънските цигани, а след падането на визите за Сърбия, Албания и Македония миналия декември – и за стотици роми от Балканите, които са привлечени от социалните помощи в Белгия.

Решението, избрано от властите, обаче едва ли ще е от полза за българските роми, които живеят предимно у роднини или в необитавани къщи. Малцина от тях разполагат с каравани, които са задължително условие за ползване на мястото.

Общината на Брюксел реши да наеме един парцел в крайния квартал Харен, където на ромите ще бъде разрешено да паркират караваните си до три седмици. Мястото ще бъде достатъчно за 21 каравани, съобщи говорител на кметството.

Харен е избран заради сравнително ниските цени на земята. Столицата е получила терена за символичната сума от 1 евро за срок от 27 години. Циганското селище ще има ток и осигурено водоснабдяване, поясниха от кметството.

Управата на белгийската столица взе решението под натиска на жителите на друг периферен квартал – Недер-над-Хеембеек, където катунджиите се самонастаниха, а местните пропищяха от необичайните привички на нежеланите си съседи.

Под влияние на съседна Холандия селищата от каравани са обичайна гледка в Белгия, в която много хора с ограничени доходи избират този начин на бягство от високите наеми и цени на имотите. Лагерът в Харен обаче ще е първият, специално предназначен за ромски фамилии.

Междувременно британският вестник „Индипендънт” съобщи, че 10-те хиляди румънски и български роми, прогонени от Франция миналото лято, са се върнали в страната. Но сега живеят при по-лоши условия, тъй като възрастните са загубили работата си, а децата са пропуснали учебната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

роно2

преди 12 години

хаха ей са разбрах за кво толкова натискат за *** - каравани!! тиа истински *** май не са виждали

110

angel

преди 12 години

ama 4e si prosta *** wie BEZnas za nikade neste niesme ES ane WIE a sega razbra LI

109

angel

преди 12 години

az sim angel i jiveia v holandia kak moje da si takiv rasist i prost kak moje6 da obijda6 i te sa hora tolkova si prost 4e zabravi da si napi6e6 i imeto

fallback