Снимка: БТА

Европейският съюз призова Гърция да постигне политически консенсус за мерките за икономии, свързани със спасителния план, става ясно от проектодекларацията на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, посветена основно на гръцката криза.

"Имайки предвид продължителността, важността и характера на изискваните реформи в Гърция, необходимо условие за успеха им е наличието на национално единство", се казва в проектодокумента.

На заседанието гръцкият премиер Георгиос Папандреу официално поиска нов план за финансова помощ от ЕС и МВФ.

В тази връзка президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че Атина трябва да приеме ново законодателство, свързано с данъчната стратегия и приватизацията.

На срещата бе направена първата стъпка, за улесняването на достъпа на Гърция до регионалните фондове на ЕС, които вече са определени за нея. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу предложи да се намалят изискванията за съфинансиране, които налагат на страните бенефициенти да осигуряват сами част от сумите, които дава ЕС.

Европейският съюз е готов да помогне на Гърция, като намали до 15% този дял. До края на 2013 г. Гърция би могла да получи около 15 милиарда евро, съобщава Асошейтед прес.

На Гърция е заявено, че ако парламентът й не одобри до вторник план за спестяване на 28 милиарда евро и за получаване на 50 млрд. евро от приватизация, тя няма да получи следващия транш от 12 млрд. евро от спасителния план, приет през 2010 г.

Атина трябва да получи тези пари до средата на юли, за да не банкрутира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase