Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Румъния е по-близо от България до изпълнение на условията за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно движение на хора в Европейския съюз, заяви тази вечер унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер, цитиран от Франс прес.

Унгария е ротационен председател на ЕС за първите шест  месеца на 2011 г. "След заседанието на експертите в Брюксел на 14 януари за  подготовката на Румъния и България стана ясно, че изглежда  Румъния е по-подготвена от България", каза Пинтер пред  журналисти.

Той добави, че ново заседание на експерти ще има в Брюксел на 28 януари. "С България все още имаме технически проблеми", продължи  Пинтер. Той обаче изключи възможността за отделно присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство.

Във връзка с възраженията на Франция и Германия срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген заради  корупцията и проблемите в съдебната система, Шандор Пинтер каза, че трябва да се проучи дали е имало подобни обстоятелства в  процеса на присъединяване на други страни към Шенген, отбелязва  Франс прес.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase