Снимка: Getty Images/Guliver Photos

90 на сто от мобилните телефони в Европа ще могат да се ползват с общо зарядно до две години, след като от 1 януари 2011-а влиза в сила нов стандарт за производство на зарядни устройства в ЕС.

Универсалното зарядно ще бъде с букса микро-USB и ще може да се използва с новите модели телефони на Apple, LG Еlectronics, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), TCT Mobile (ALCATEL), Samsung, Sony Ericsson, Emblaze Mobile, Huawei Technologies и Texas Instruments.

Новият стандарт, който е по-икономичен и може да запълни батерия на обикновен GSM за около 2 часа, ще позволи в бъдеще телефоните да се продават без зарядни, което ще ги направи по-евтини.

Смята се, че той ще даде тласък на използването и на т.нар. стоящи зарядни, които позволяват зареждане на публични места като хотели, офиси, заведения, гари и др.

Европейската комисия, която инициира подписването на меморандума за разбирателство между 13-те водещи производители, съобщи, че очаква и екологичен ефект, свързан с намаляване на общия обем на преработваните електронни отпадъци.

Директивата за преработка на електронни отпадъци предвижда при купуването на нов телефон, старият заедно със зарядното да се връща в магазина, но засега едва една трета от този вид отпадъци се преработват. Според международната асоциация GSMA всяка година в света се изхвърлят 51 000 тона зарядни устройства.

Все още технологично не е възможно зареждането на мобилните телефони без външен акумулатор, а в Европа няма достатъчно слънце, за да се премине към масово използване на соларни батерии за телефони.

Новият стандарт за общото зарядно ще обхване само апаратите, които могат да се включват в компютър. Моделите с микро-USB изход, които вече са на пазара, няма да са съвместими с всички видове телефони, а само с модела, с който се продават.

Причината е, че новият стандарт е технически модифициран, за да е съвместим с различните марки. Той ще работи само с апаратите, произведени след 1 януари. Засега няма потвърждение от производителите и вносителите дали универсалното зарядно ще започне да се продава едновременно в магазините във всичките 27 държави-членки на ЕС, нито дали заради по-дългия си живот то ще има и по-висока цена.

Очаква се общото зарядно да се наложи като доминиращ стандарт в Европа до две години, тъй като в момента хората сменят мобилния си апарат средно на всеки две години. Навлизането на новия стандарт за зарядните ще става постепенно и ще зависи от темпа, с който потребителите преминават към по-нови модели GSM-и.

Според уверенията на Еврокомисията универсалното зарядно е по-сигурно и отговаря на изискванията за нивото на електромагнитните  емисии и за защита от външни въздействия.

Брюксел съобщи, че проучва възможността за възприемане на универсални зарядни устройства и за MP3, лаптопи и за друга портативна електроника, но засега технически това все още не е възможно. Все пак мобилните телефони са най-често използваните и ефектът от нововъведението ще се усети осезаемо от пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase