Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Европейската комисия обяви, че финансирани от нея учени са на път да създадат мантия невидимка, като тази на литературния герой Хари Потър.

Учени от Германия, Гърция, Турция и Великобритания, работещи по проекта PHOME успели да манипулират светлината с помощта на нанотехнологии и да „скрият“ физически предмети.

Засега те са по-малки от милиметър, но според Брюксел вече е доказано, че могат да се генерират оптични свойства на дадени материали, което досега се е смятало за невъзможно.

Мантиите невидимки и невидимият човек, познат от фантастичната новела на Хърбърт Уелс изглежда са само въпрос на време.

Еврокомисарят за цифровия дневен ред Нели Крус изрази възтог от открието, което „постигна реално това, което познавахме единствено от специалните ефекти в киното“.

Научното обяснение на откритието е в създаването на „фотонни метаматериали“, които влияят на поведението на светлинните лъчи.

Самата „мантия невидимка“ се състои от миниатюрни прътове с диаметър от няколкостотин нанометра, подредени в структура, наподобяваща куп дървени трупи по специален начин, при който могат частично да пречупват светлинните вълни.

Променяйки скоростта и посоката на движение на светлината, учените могат да насочват светлинните вълни така, че да заобикалят предмет с размер от микрометър по начин, който го прави невидим в триизмерното пространство и при дължини на светлинните вълни, близки до видимия от човека спектър.

Работи се по постигането на ефекта във видимия диапазон, като резултатите се очакват през януари.

Досега подобни „мантии невидимки“ функционираха само в две измерения. Това означава, че скритият предмет е невидим, когато наблюдаващият се опита да го види фронтално. Погледнат отстрани обаче предметът се вижда.

Това е първото изследване, довело до създаването на устройство, чрез което даден предмет става невидим и в трите измерения.

Освен за сбъдване на фантастични герои, откритието може да намери приложения в разработването на нови оптични компоненти, като съвършени лещи, устройства за съхранение на светлина, както и за лазерите и оптоелектрониката като модулатори и изолатори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 13 години

Имам чувството че новата невидима технология,ще е като на "Хищника"(PREDATOR).

22

nabludatel

преди 13 години

Ако Любезния Лос си купи такава мантия закъсаха я в гората

21

НЛО

преди 13 години

ТИЯ СЕ ОПИТВАТ ДА ОТКРИЯТ НЛО НО СА НА ГРЕШЕН ПЪТ.

fallback