Снимка: БГНЕС
fallback

След няколко седмици на упорит отказ да признае, че има нужда от международна финансова помощ за спасяването си, Ирландия се обърна към Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) с молба за кредит, съобщава Ройтерс.

Това стана ясно вчера, след като правителството на Ирландия обяви, че ще стартира официални преговори за получаване на спасителни заеми.

„Програмата ще бъде насочена към бюджетните проблеми на ирландската икономика по посока постигането на амбициозните ангажименти за ограничаване на бюджетния дефицит и изпълняването на структурните реформи, заложени в четиригодишния план на правителството“, се казва в официалното съобщение.

„Централен елемент от програмата ще бъде подкрепата на по-дълбоко преструктуриране и възстановяване на дългосрочната жизненост и финансова стабилност на ирландската банкова система“, става ясно от официалната информация.

Очаква се помощта за Ирландия да дойде по две направления – от фонда на ЕС за финансова стабилизация, както и от съвместна инициатива на ЕС и МВФ. Освен това е възможно страната да получи кредити на двустранна основа от европейски страни, като такива намерения бяха обявени от Великобритания и Швеция.

Финансовите министри на страните от еврозоната вече обявиха, че „приветстват решението на Ирландия да получи международна помощ“.

Според различни информации спасителният пакет ще бъде в размер на между 100 и 120 млрд. евро, макар премиерът на Ирландия да твърди, че сумата ще е по-малка от 100 млрд. евро.

Ако получи спасителен заем, Ирландия ще се превърне във втората държава от еврозоната, спасена от международните институции в рамките на малко повече от шест месеца. По-рано тази година подобна съдба сполетя Гърция, която получи спасителни кредити на стойност 110 млрд. евро, за да се бори с проблемите си.

Всичко за кризата в Ирландия може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

LUKOVIT

преди 13 години

NIE MAI ZA TOVA VLEZNAXME DA PLASHTAME VERSIITE NA EVROPEIICITE

62

LUKOVIT

преди 13 години

I NIE MOJEM DA SE PRECHUPIM DAJE I DA SE NAGAZIM A MA NEMA KOI DA NI GI DADE

61

стефанова

преди 13 години

Напълно съм съгласна с #31! Аз също скоро се върнах от Ирландия и съм с прекрасни впечатления от хората , инфраструткурата им- чудни шосета прекрасна добре съхранена природа, хора семпли, приятелски настроени към другите.Сигурна съм че този натиск да вземат заем е в резултат на мръсни игри на световнатв банкова мафия. Прав е Кантона всички проблеми са от банките!

fallback