Снимка: Ройтерс, архив

Бившият гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос бе осъден днес на 20 години затвор за получаване на подкупи в особено големи размери и пране пари, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

73-годишният Цохадзопулос, който е заемал поста в периода 1996-2001 г., бе признат по-рано през деня за виновен заедно с още 16 от общо 18-те обвиняеми по процеса, който продължи пет месеца.

Съпругата и дъщерята на бившия министър бях осъдени на по 12 години затвор. Дъщерята на Цохадзопулос обаче получи условна присъда, тъй като е майка на три деца.

Останалите подсъдими бяха осъдени на между 6 и 16 години затвор. Бившата съпруга на Цохадзопулос и негов братовчед получиха 6-годишни присъди.

Ексминистърът, който бе водеща фигура в социалистическата партия ПАСОК, е в ареста от миналата година. Той бе признат за виновен по всички обвинения, но твърди, че е напълно невинен и че е станал жертва на политически мотивиран процес.

ПАСОК е по-малкият партньор в управляващата голяма коалиция, в която влиза още консервативната партия Нова демокрация.Процесът срещу Цохадзопулос е първият срещу човек, заемал висок държавен пост в Гърция, от началото на 70-те години на миналия век, отбелязва ДПА. Тогава политици от ПАСОК, сред които бъдещият премиер Андреас Папандреу, биват замесени в банков скандал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase