Снимка: Булфото

Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос се скара на Европейската комисия, че е обвинила необосновано България по повод безмитните магазини.

Диамандурос се произнесе по твърдения на ЕК в междинния й доклад за борбата с престъпността и корупцията у нас от февруари 2008 г.

Тогава Брюксел обвини правителството на Сергей Станишев, че толерира безмитната търговия, която е "съсредоточие на местна корупция и организирана престъпност". Десетина дни след излизането на доклада правителството закри безмитните магазини и затвори граничните бензиностанции.

Сега, две години по-късно, омбудсманът нарича това обвинение "неосноваващо се на конкретни доказателства", а обвиненията срещу правителството – "подвеждащи".

Докладът от 2008 г. беше един от най-критичните срещу властта у нас и предвестник на спирането на над 800 млн. евро финансиране за България, което Европейската комисия обяви няколко месеца по-късно.

Тогава тя се мотивира с липсата на политическа воля за реформи, на резултати в борбата с организираната престъпност и срещу повсеместната корупция.

Омбудсманът е бил сезиран само за оценките на комисията за безмитната търговия, като подател на жалбата е Българската асоциация на търговците на безмитни магазини.

Европейският омбудсман проверява жалби срещу институции и органи на Европейския съюз, а условието е жалбоподателят да е лично засегнат от тяхно решение.

Още по темата
9 юли 2008 09:50

Приветствам принципно становището на Европейския омбудсман, заяви евродепутатът Ивайло Калфин, който беше вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев.

"Недопустимо е ЕК да прави квалификации в официални документи, без те да са обосновани. За съжаление това се случваше при изготвянето на докладите за България, както се вижда и от становището на омбудсмана", коментира Калфин.

Той призова наблюдението от страна на Брюксел на хода на съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията по върховете у нас да отпадне напълно или поне да се преразгледа основно. "В противен случай той ще се отклонява от поставените цели", добави Калфин.

Европейската комисия отказа коментар на решението на омбудсмана, наричайки го чернова. Говорител на комисията заяви, че решението за затварянето на безмитните магазини е на българското правителство и то носи отговорността за него.

Хората на Барозу имат срок до 31 януари 2011 г. да представят аргументи в полза на своите обвинения и изводи. В противен случай омбудсманът ще изготви специален доклад до Европейския парламент, в който ще го сезира за лошо управление на Европейската комисия по конкретния случай, свързан с България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase