Daft Punk Снимка: Reuters

Класиците на електронната музика, един от ключовите музикални проекти в развитието и разпространяването й – френското дуо Daft Punk, се завръща с нов албум след близо 8 години пауза.

Великаните от Париж – Томас Бангалтер и Ги-Манюел Д'омем-Кристо, са може би най-енигматичните имена на електронната сцена и около тях продължава да се носи чувство на тайнственост и мистичност – техните лица са непознати за широката публика заради роботските шлемове и костюми, с които се появяват в клипове, интервюта и изпълнения на живо.

Информацията за тях е оскъдна, въпреки че са замесени в множество проекти, а редица от най-звездните диджеи редовно ги споменават като най-влиятелния проект за EDM стиловете.

Френското хаус звучене, с което те изгряха при първия си албум Homework през 1997 г., се превърна в основа на част от днешните комерсиални изпълнения, но голямата им класика си остава албумът Discovery от 2001, хитовете от които се въртят и са любими и до днес.

С последния си за момента албум – Human After All (2005), французите опитаха нещо по-експериментално,  но останаха все така страховити в лайв изпълненията си, а през 2010 г. издадоха и ударния саундтрак към филма "Tron". 

Слуховете за нов албум се носеха в последните месеци, но ето че те бяха потвърдени, както и тяхното преместване от EMI в Sony Music, откъдето без съмнение ще се погрижат новият албум да се превърне в едно от музикалните събития на 2013 г. А той трябва да излезе в близките месеци – датата е все още неопределена, но това ще се случи още тази пролет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase