снимки: Reuters и архив
fallback
автор: Атанас Пеканов

Резултатите от тазгодишния вот във водещатата класация за DJ-и в света – на списание DJ Mag, бяха обявени късно снощи. След дългогодишна борба и неколкократно достигане до челните места, френският house класик David Guetta успя да заеме първото място. Доказан доайен на електронната музика, един от основоположнците на френската house сцена, Guetta отдавна е заслужил много признания, но това отличие идва в най-неподходящ момент, в който определено французинът е загубил голяма част от старите си фенове и по-скоро представя комерсиалния жанр. Въпреки това първото му място е съвсем очаквано с оглед на събитията и случващото се на сцената в последните 12 месеца.

В обзора ни първо ще отбележим някои от по-важните имена извън първите 50. Една от сензациите на годината с доста фенска маса – дуото Nero, които са едни от топ представителите на dubstep движението, остават изненадващо назад – на 88-мо място, а малко след тях за съжаление все още откриваме гадости като Boy George (90). Българският любимец Mark Knight се срива до 71-во място, а в неговото описание естествено за пореден път е спомената нашата родина с голямото парти на британеца това лято на Solar, като малко пред него откриваме старите динозаври като Paul Oakenfold (69), Judje Jules(67), John Digweed (55). Голямо е израстването на всички hardstyle и hardcore изпълнители тази година – като Showtek (58), Angerfist (39) и изключителното класиране на Headhunterz на 17-то място.

Навлизаме в 50-те най-добри и започваме с критиката. Няма как да не се отбележи очевидната несправедливост един от най-работливите и даровити продуценти и DJ-и Eric Prydz да падне до незавидното за такъв талант 46-то място, докато пред него стоят небезизвестни имена като Bobina (44). Между 30-то и 40-то място се нареждат страхотни артисти – новите любимци Dada Life (38), чудесните транс надежди W&W (36) и гения Calvin Harris (34), нагоре с цели 60 места. По-напред срещаме Kaskade (30), както и за поредна година класиците на модерната електронна сцена – Daft Punk (28), които пет години вече нямат албум или участие, но въпреки това феновете продължават да гласуват за тях. Истински модерни икони. Издаденият през 2010 саундтрак към филма TRON ги праща с 16 позиции нагоре, какво ли ще стане ако издадат нов сингъл?

След последните бурни години и небивалия фурор от 2010, годината беше доста по-умерена за Swedish House Mafia. И тримата й представители – Sebastian Ingrosso (26) , Steve Angello (23) и Axwell (12) губят позиции, но триото под общото му име се катери нагоре и достига до 10-та позиция, която предвид не чак толкова успешните им хитове от тази година, се дължи главно на все така силните им партита. Огромният Laidback Luke (20) също отбелязва малък спад, но всеки, който е присъствал на парти на electro-house чудовището, се е уверил, че позицията му е точно в елита. Съвсем очаквано най-високо ново попълнение тази година е Skrillex, който направи фурор и превзе голяма част от сцената, като феновете са разделени между обичта си и ненавистта си към него. Без съмнение обаче с необикновения си стил, и бруталните шоута, Skrillex стана основният водач на dubstep модата през 2011 и заслужено се нарежда сред най-влиятелните имена.

Годината беше доста постна за транс сцената. Tiesto преживя пълното си кръщене в новия си стил с излизането на Las Vegas, Armada продължи да придърпва всички млади таланти към вече леко еднообразното си звучене, а за съжаление и големите имена като Ferry Corsten (18), Gareth Emery (13) и Paul van Dyk (11) не ни впечатлиха много с продуции. Sander van Doorn (16) се представи супер с новия си албум, но явно пилотният хит Koko не е бил достатъчен. Трябва да отбележим израстването на Fedde Le Grand, който имаше доста заета година, и достигна 14-то място.

Влизаме в десетката и откриваме Markus Schulz (9), който не се поддава на временните течения и е верен на своето звучене, а пред него друг трансър – Dash Berlin, който не ни е ясно какво търси толкова нагоре, както и стоящият пред него любимец на house феновете Afrojack. Avicii пък започва да се превръща в най-обсъжданата фигура, след като за последните 12 месеца без съмнеие остави най-голям отпечатък върху индустрията с мега хитове като My Feelings For You, Levels, Drowning, но и си навлече много неприятели, заради откритото признание, че не продуцира сам всичките си парчета. Въпреки това, музиката му е повече от уникална и страхотното му изкачване с 33 места е напълно заслужено. Петото място отново е за Above&Beyond, а пред тях стои Deadmau5, който колкото и да ни е симпатичен, освен че издаде един леко противоречив албум в края на миналата година, май не беше особено продуктивен. Най-влиятелната му проява за последните 12 месеца обаче определено беше откритието на Skrillex.

Навлизаме в тройката, където Tiesto стои непоклатим като Roger Federer за поредна година. Не забравяйте обаче, че от скоро Federer вече не е и трети, и това можеше да сполети и транс легендата покрай новото му американско амплоа. За негово щастие обаче и с новото си звучене той отново е легенда, събира тълпи, прави невероятни изпълнения и може би ще запише за бъдеще нови успехи в кариерата си, която май отново тръгва нагоре с нова публика. Armin най-после сдаде короната си, което може би беше очаквано с оглед на това, че прави едно и също в последните три – четири години и започна да отегчава част от аудиторията си. Той запази средно ниво през последните 12 месеца, което определено далеч не е подходящо за N1. Очаквано на първата позиция застана David Guetta. Изглеждаше неизбежно една от най-влиятелните фигури дори като цяло на музикалната сцена да стъпи на върха на тази класация в даден момент. Неприятно е когато това се случва с издаването на дуети с Florida и Rihanna, но наличието на доста по-слаба конкуренция от големите имена тази година позволи на французина да доведе house музиката до върха след като цяло едно десетилетие то беше заемано от trance dj-и. Стискаме палци това развитие да доведе да събуждане на транс стила, а за другите – house, electro, дори и dubstep, се надяваме на все такова бурно и вихрено представяне, защото въпреки тази противоречива класация електронната сцена е по-силна от всякога.

David Guetta бе посрещнат от феновете с мълчание и дори освирквания...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback