Снимка: БГНЕС

Мащабната специализирана полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. „Западно-Балкански маршрут“ (Турция през България, Сърбия и Румъния за Западна Европа) е проведена на 19 август т.г. на територията на област Пловдив.

При съвместните действия на службите за сигурност е неутрализирана мащабна организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани.

Според данните към момента българският участник в престъпната схема е отговарял основно за осигуряване на автомобили, регистриране на лица с нисък социален статус, както и контролирането им по време на транспортирането. Групата е набирала шофьори от Република Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им през Румъния до България. В хода на извършените съвместни действия е установено, че след влизането на нелегалните мигранти на територията на страната ни от определени локации, те бивали „поемани“ и транспортирани с автомобили, управлявани от молдовски граждани. За комуникация между отделните членове добре организираната група ползвала мобилни приложения.

В рамките на операцията са задържани общо 8 лица. На 7 от тях, сред които и лидерите на престъпната група, са повдигнати обвинения. Извършени са общо 15 претърсвания на адреси и обиски, както и претърсвания на 5 автомобила. Иззети са 6 банкови карти, 1.5 г кокаин, незаконен пистолет и боеприпаси за него, множество документи за извършени парични преводи, както и за моторни превозни средства, ключове за автомобили, 16 мобилни електронни устройства – телефони, таблети и лаптопи, 4 GPS устройства за проследяване, различни видове документи за самоличност.

По досъдебното производство са проведени множество процесуално-следствени действия - извършени са претърсвания в автомобили и жилища, разпити на свидетели, иззети са документи за покупка и регистрация на моторни превозни средства, парични преводи и др.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase