Снимка: БГНЕС

Служители на Столичната дирекция на вътрешните работи разкриха схема за фишинг измами, образувано е досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разследването е на отдел „Икономическа полиция“ и започнало, след като на 19 юли столичанка е сигнализирала за възможна финансова измама и съобщила, че преди два дена е получила на мейла си фактура за превод на голяма сума пари, която трябвало да бъде платена от банковата ѝ сметка.

Установен е нерегламентиран достъп до електронна комуникация и подменен IBAN чрез фишинг измама. Задържани са трима участници в престъпната схема след посещението им в банков клон, в опит да изтеглят преведената сума.

При обиски и претърсвания са иззети множество разпечатки от извлечения по банкови сметки, мобилни устройства, флаш памети, шофьорска книжка и копия на лични документи, както и предмети и технически средства, ползвани за затапване или деактивиране на заключващи системи за МПС.

БТА припомня, че преди месец при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" бяха задържани 11 души, участвали в престъпна група, която чрез фишинг измами е източила близо 800 хиляди лева от сметки на български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase