Снимка: Агенция "Митници"

Митничари задържаха контрабандни златни накити на стойност над 80 000 лева на Митнически пункт Лесово в лек автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от митниците.

Проверката е извършена в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

На 10 юни лек автомобил с българска регистрация пристига на МП Лесово на входящо трасе от Турция. Колата е управлявал турски гражданин, постоянно пребиваващ в България. В зоната за митнически контрол той е заявил, че няма нищо за деклариране. Митнически инспектори селектират превозното средство за щателна проверка.

В хода на контролните действия са открити на различни места в салона на автомобила и в дрехи на шофьора общо 6 пакета, съдържащи 206 бижутерийни изделия от жълт метал – пръстени, гривни, обеци. Общото тегло на недекларираните накити е 699.24 грама. Според първоначалната експертиза от вещо лице, те са изработени от злато 14 карата (проба 585) с обща пазарната стойност в размер на 80 412 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети и по случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

От началото на годината към момента на МП Лесово са задържани 6.352 кг контрабандни златни изделия. За сравнение през първите шест месеца на предходната 2023 г. задържаните златни изделия на пункта са общо 1.273 кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase