Снимка БГНЕС

Ресурсът на Дирекция „Киберпрестъпност” в ГДБОП е удвоен. Това съобщи директорът на дирекция „Киберпрестъпност в ГДБОП Владимир Димитров по време на втория международен форум „Заедно в борбата срещу кибертормоза над деца”, организиран от Българска академия за сигурност и медия „Стандарт”. Дискусията е под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Миналата година на първия международен форум съобщих, че имаме само 4-5 души екип, което не ни позволява да залавяме по повече от един престъпник седмично. От март миналата година отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОР стана дирекция, ресурсът бе удвоен. Съставът ни вече е 10 души, скоро ще сме 11 и вече залавяме по четирима-петима престъпници на седмица, каза Димитров.

Работата на дирекцията е на първо място да противодейства  на български граждани, които неправомерно свалят от интернет материали с детска сексуална експлоатация.

Ловим ги чрез специализиран софтуер, осигурен ни с помощна на ФБР и Интерпол. Със съдействието на Следствието и прокуратурата образувахме досъдебни срещу тези лица, каза Димитров. Дирекцията разследва още жалби на родителите на пострадали деца, които вече са станали жертва на педофил. Работи и по сигнали от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase