Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По информация на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) от началото на годината до 31 януари опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно през българо-турската граница са близо 1980. Това е с 69 % по-малко в сравнение с януари миналата година, когато са били към 6380 броя, съобщават МВР.

Близо 1900 мигранти самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Възможно е част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседната държава да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България.

Отчетеното намаление е резултат от предприетите мерки от ГДГП и доброто сътрудничество с турските власти, отбелязват от МВР. За посочения период 75 нелегални мигранти са задържани от служители на ГДГП на българо-турската граница. По подадена от българските гранични патрули информация турските гранични власти са задържали 10 души на съседна територия.

Сред националностите на задържаните на вход на българо-турската граница най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 35, Сирия – 14, Палестина – 5.

От вътрешното министерство допълват, че анализът на дирекция „Миграция“ за броя на настанените в двата специализирани дома чужди граждани също показва спад с 26 %. По информация на дирекция „Миграция“ само за последното денонощие в двата Специализирани дома за временно настаняване на чужденци в София и Любимец са настанени 207 чужденци. Капацитетът им от общо 1060 места е запълнен на 20 %. За същия период – денонощието на 5 февруари миналата година, там са били настанени 385 лица и тогава капацитетът е бил запълнен на 36 %. Анализът на цифрите показва спад с 26 % на настанените в специализираните домове. За последната седмица настанените чужденци са 51, а от 01 януари до днес- 405, като най-голям е броят от гражданите на Сирия, следван от Афганистан. Спрямо същия период (01 януари до 05 януари 2023 г.) се отчита намаление от 50 %.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase