Снимка: Окръжна прокуратура - Бургас
fallback

Полицията откри и иззе от частен дом 537 предмета, имащи белези на културно-исторически ценности. От тях 484 са монети, 21 пръстена, две гривни, три брошки, статуетка и 20 фрагмента, които по първоначални данни датират от античния, средновековен и османски период.

Според експерти голяма част от монетите са римски от II, III, IV и V век, като освен медни, има и сребърни. Останалите се датират като ранно византийски, средновековни и османски.

Домът в Сунгурларе е собственост на 54-годишен мъж, който е криминално проявен и осъждан. Той задържан за 24 часа.

В рамките на разследването предстои назначаването на съдебно-археологическа експертиза на иззетите веществени доказателства, която да определи каква част от предметите са археологически ценности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 3 месеца

Е, тук явно не става дума за семейна ценност. Подобно количество навява мисли за иманярство и черен пазар, контрабанда. Подобни хора са наблюдавани и добре познати на съответните служби.

2

bl

преди 3 месеца

Хм.. този казус при археолозите никога не съм го разбирал от материална и морална точка. Кога един предмет от семейна ценност се превръща в археологически артефакт? Значи, бил е в семейството, предавал се е от поколение на поколение и изведнъж идват и ти го вземат. Същото и с гробовете. Човек, живял, умрял, погребан според обичаите на времето си, с пожелание за вечен покой и изведнъж идват някакви "археолози" с кирки и лопати и решават че имат право на разкопки. Къде е границата?

1

Анонимен

преди 3 месеца

Е аз имам подобен пръстен. ПРедава се от поколение на поколение, чак до Хан Крум, като спомен, затова какви сме и накъде трябва да вървим :)

fallback