Снимка: Агенция "Митници"

Митничари задържаха контрабандни археологически ценности и цигари на МП Капитан Андреево. 1062 старинни монети, 1 старинен пръстен и 1470 кутии цигари са открити при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от митниците.

На 10.12. 023 г. в 20:19 часа на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, превозващ стока от Турция през България за Нидерландия. В превозното средство, управляван от турски гражданин, пътувал и втори шофьор, също турски гражданин.

Двамата мъже заявили, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности за деклариране. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в долапите на шофьорската кабината, в куфар с инструменти, митническите служители откриват 11 полиетиленови пакетчета, съдържащи старинни изделия.

Открити са 1062 монети от бял и цветен метал и един пръстен от жълт метал. Археологическите артефакти са задържани. Предстои експертиза за тяхното датиране и прецизно идентифициране. В хода на проверката се установява, че старинните монети и пръстен са собственост на втория шофьор, на когото е съставен акт за административно нарушение.

Митническата проверка установява и укрити на различни места в шофьорската кабина общо 1470 кутии (29 400 къса) цигари без акцизен бандерол, с надпис For duty free. Водачът на камиона заявил, че цигарите са негови, а за нарушението му е съставен акт по Закона за митниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase