Снимка: Агенция "Митници"

Митничари задържаха голямо количество от близо 400 000 фалшиви маркови стоки на Митница Варна при проверки на контейнери с пратки от Китай за България в рамките на последните два месеца - октомври и ноември.

Спрени са 16 пратки с общо 389 959 броя различни търговски артикули по съмнения на нарушени права на интелектуалната собственост. За 362 820 от тях вече са получени потвърждения от притежателите на марките, че са фалшиви, другите са в процес на такава процедура към момента, съобщиха от митниците.

С наближаване на Коледните празници се отчита ръст на задържаните пратки с детски играчки, имитиращи световни марки. Само за два месеца варненските митническите служители са спрели 12 пратки с общо 27 392  детски „маркови“ играчки. Сред тях детски автомобили, роботи, конструктори, комплекти с пластмасови играчки и други детски артикули с обозначения на защитени марки.

При засиления митнически контрол и проверки срещу вноса на фалшиви стоки са иззети и голям брой специализирани инструменти, наподобяващи утвърдени на пазара марки.

През периода са задържани 64 745 комплекта различи видове механични, електрически и акумулаторни инструменти с изображения и външен дизайн на световни марки. Сред тях машини за почистване, резачки, ъглошлайфи, електрически триони, електрожени и други инструменти имитиращи утвърдени световни марки в тази област.

Сред другите задържани фалшиви стоки в защита на потребителите и в съответствие с Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защита на правата върху интелектуалната собственост са големи количества чаши за еднократна употреба с обозначения на известна марка кафе, парфюми, писалки, стикери, ключодържатели и други аксесоари със словни и фигуративни изображения на световни марки.

Според нормативната уредба фалшивите стоки подлежат на унищожаване под митнически контрол и за сметка на притежателите на търговските марки.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase