Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По данни на Министерството на вътрешните работи (МВР) през месец октомври са настъпили 174 пътни произшествия с блъснати пешеходци, съобщиха за БТА от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

„Това е най-черният месец за пешеходците през цялата 2023 година. В произшествията са загубили живота си 13 души, а 174 са ранени. В населените места са настъпили шест произшествия със загинали пешеходци, четирима в светлата част от денонощието и двама в тъмната. Извън населените места са настъпили седем произшествия със загинали пешеходци, като двама са в светлата част от денонощието и петима в тъмната част“, уточняват от агенцията, отговорна за пътната безопасност.

Данните са предоставени по повод на днешния 19 ноември – Световен ден за възпоменание на загиналите при пътнотранспортни произшествия. Целта на статистиката е да насочи вниманието към това какво може да направи всеки човек, за да повиши безопасността на всички участници на пътя и каква е личната отговорност, която имаме като членове на обществото, призовават от ДАБДП.

Статистиката показва още, че само в осем от случаите на блъснати пешеходци самите те са виновни за произшествията, в останалите случаи основната причина е нарушение на правилата за движение от страна на водачите на превозни средства.

За безопасността на пешеходците е важно да се спазват основните правила с цел безопасно придвижване и намаляване риска от настъпване на инциденти. Едно от основните правила за повишаване безопасността на пешеходците, особено през зимните месеци е носенето на светли и ярки дрехи, както и светлоотразителни елементи.

Експертите на агенцията съветват, че при движение на пешеходци в тъмните часове на денонощието или при мрачно време, е от значение да останат видими за водачите. Шофьорите успяват да забележат и да реагират на пешеходец, носещ ярко или светлоотразяващо облекло, което им дава повече време да коригират скоростта или посоката на движение при необходимост. Светлоотразителните материали отразяват светлината обратно към нейния източник и открояват пешеходеца на фона на фаровете на превозните средства. Това спомага пешеходците да бъдат видени от шофьорите, дори от по-голямо разстояние, но пешеходците не трябва да излизат бързо и непредвидимо на пътя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase