Постоянен арест и за петимата чужденци, изнасяли военно оборудване за Русия. Според обвинението, чужденците да част от организирана престъпна група от 12 души, предаде кореспондентът на БГНЕС от "града не тепетата"

Най-тежката мярка "задържане под стража" получиха петимата чужденци Романос Ветридис, Яни Йешили, Дзмитри Дзмитриу, както и Василий и Евгений Улянови, изнасяли военно оборудване за Руската федерация. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Според обвинението, чужденците да част от организирана престъпна група от 12 души. Тя бе неутрализирана при съвместна акция на ДАНС, МВР и прокуратурата. Действията на униформените са проведени няколко областни града на страната, сред които Пловдив, Варна, София, Велико Търново и други.

Установено е, че организираната престъпна група се занимавала с износ на бойна техника към Руската федерация в подкрепа на страната във войната срещу Украйна, в разрез с наложените от ЕС санкции във връзка с военните действия.

Дейността на групата в България е наблюдавана от службите за сигурност съвместно с партньорски служби.

Част от членовете на престъпната мрежа са установени на територията на летище София при опит да напуснат страната с цел да стигнат до Руската федерация.

Към настоящия момент е установено, че за осъществяване на дейността си един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив, чрез което са закупувани различни по вид стоки, в това число оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други. Те са били складирани в жилищен имот, преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София за Руската федерация.

Те не са били за редовната руска армия, а за спецчастите, които воюват на територията на Украйна. Възможни крайни потребители в Руската федерация са елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като "Росгвардия", военно-морската пехота и формирования като "Вагнер", поясни на брифинг във вторник председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Активните действия по разследването продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase