Снимка: Агенция "Митници"

Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" откриха 24 396 грама сребърни и 1619 грама златни накити на обща стойност 321 957 лева при две отделни проверки на автобуси, влизащи в страната от Турция, съобщиха от Агенция "Митници".

При единия от случаите, станал на 4 август, автобус със сръбска регистрация пристига на пункта на входящо трасе в страната по маршрут от Турция за Сърбия. Водачите на автобуса, както и стюард и всички пътници, са заявили в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране.

При извършената митническа проверка на превозното средство, включително със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите откриват във фабрична кухина в арматурното табло на автобуса четири полиетиленови пакета с изделия от жълт и бял метал.

Установено е, че пакетите съдържат 1619 грама бижутерски изделия от 14-каратово злато (проба 585) и 2620 грама сребърни накити (проба 925) на обща стойност 169 525 лева. Установено е, че бижутата са собственост на стюарда на автобуса – сръбски гражданин. По случая е образувано досъдебно производство.

Другият случай на открити контрабандни бижутерийни изделия е от 6 август, когато на пункта пристига автобус с турска регистрация, управляван от турски гражданин. В превозното средство пътували от Турция през България за Сърбия седем пътници и втори шофьор. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина в една от стените на помещението за почивка за шофьорите са открити 60 пакета с бижутерийни изделия от бял метал - пръстени, обеци, гривни, синджири, медальони, колиета.

Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са сребърни проба 925 с общо тегло 21 776 грама и са на стойност 152 432 лева.   

По информация на Окръжна прокуратура – Хасково, по вторият случай привлечен като обвиняем за незаконен пренос през граница на бижута е 64-годишният шофьор на автобуса. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева, наложена му е забрана да напуска страната и временно му е отнет международният паспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase