Снимка: Агенция "Митници"

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" задържаха недекларирана валута с левова равностойност 1 763 356,76 лева, укрита в микробус с турска регистрация, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. По случая прокуратурата е привлякла като обвиняем по бързо производство 43-годишен турски гражданин.

На 7 юли превозното средство пристига на пункта на изходящо трасе от страната. Товарният микробус е пътувал от Германия за Турция през България. Митническите служители извършат щателна проверка, при която откриват в кухини в страничната врата и в срещуположната на нея стена на товарното помещение на автомобила евро банкноти в различни купюри. Установени са недекларирани общо 901 590 евро с левова равностойност 1 763 356,76 лева.

Това е най-голямата сума недекларирана валута, открита в микробус на "Капитан Андреево", отбелязват от митницата.

С този случай откритата и задържана валута на пункта с Турция от началото на година е вече близо 20 млн. лева. Според статистиката на митницата през цялата 2022 г. общата стойност на установените незаконно пренасяни парични средства през "Капитан Андреево" е около 27 млн. лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири.  (БТА, Николай Грудев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase