Снимка: Агенция "Митници"

Недекларирана валута за 721 232 лева разкриха при две отделени проверки на влизащи в страната товарни автомобили митничарите на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат. Това съобщават от Агенция "Митници".

На 21 юни в района на ГКПП „Дунав мост 2“, на трасе за входящи товарни автомобили, е селектиран за щателна митническа проверка камион с чужда регистрация, управляван от турски гражданин. В хода на контролните действия митническите инспектори откриват в гредите на челната стена на товарното помещение укрити пликове, облепени с черно фолио - общо 224 000 британски паунда с левова равностойност 510 447 лева.

Други недекларирани 100 000 щатски долара и 15 000 евро са открити в двойно дъно на куфар в кабината на товарен автомобил с чужда регистрация. Камионът, управляван от турски гражданин, е спрян за митническа проверка на 18 юни т.г. в района на ГКПП „Дунав мост 2“. При извършения контрол митническите инспектори откриват в подплатата на текстилен куфар с лични вещи на водача опаковани пачки с банкноти евро и щатски долари с различни купюри. Установената недекларирана валута е с обща левова равностойност 210 785 лева.

Срещу двамата водачи на товарните автомобили са съставени актове за установяване на административно нарушение.

От началото на годината на този граничен пункт са осуетени общо седем опита за контрабанда на валута, показва справка на БТА в сайта на Агенция „Митници“. Във всичките седем случая валутата е била укрита във влизащи в страната автомобили с чужда регистрация и шофьори - турски граждани. Валутата – евро, британски и датски лири, е била укрита в кабината на автомобилите, в естествени кухини, в аптечка и дори в тенджера, и в куфар с двойно дъно. Общо задържаната недекларирана валута във всичките седем случая е с левова равностойност за близо 2,63 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase